Så här beställer du vin

2014 Cuvée Royale Blanc de Blancs (nr 77347) – Simonsig

189,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor

Cuvée Royal har inbjudande och eleganta smaker av citrus, gröna äpplen, gula plommon och brioche. Vinet har legat fem år på jästfällningen, vilket har gett en mycket fin mousse med delikata små bubblor som leker i munnen. Vinet har ett uppfriskande, smakrikt, brödigt och torrt avslut.

Beställ här

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika. Deras viner åtnjuter många internationella och nationella utmärkelser, vilket är en bekräftelse på att de aldrig ger avkall på kvalitén!

Simonsig var först i Sydafrika år 1971 med att göra mousserande vin enligt den traditionella metoden, som i Sydafrika kallas Méthode Cap Classique. Efter en studieresa som Johan Malan gjorde till Champagne 1990 föddes idén till att göra en Blanc de Blancs av hög kvalité på chardonnay och 1992 blev den verklighet. Alla druvorna till Cuvée Royale plockas för hand i små korgar och genomgår därefter en noggrann selektering innan de genomgår en försiktig pressning. Vinet jäser i ståltank för att bevara frukten så bra som möjligt. Vinet vilar i minst 5 år på sin jästfällning i flaska innan det degorgeras.

Årgång 2014 var ett utmanande år för vinodlarna. En värmebölja i februari och regn i mars, gjorde det svårt för odlarna att avgöra när de skulle plocka druvorna. Man vill inte vänta för länge med risk för att syran blir för låg, men man vill inte hellre plocka när det regnar. Så det blev en utdragen skördetid. Men med resultatet i hand, är Simonsig mycket nöjda med kvaliteten på chardonnaydruvan, som visade sig ge bra frukt och en fräsch fruktsyra.

Doft

En fräsch bouquet av vita persikor, gula äpplen, citrusblommor, mandariner och brioche. 

Smak

Cuvée Royal har inbjudande och eleganta smaker av citrus, gröna äpplen, gula plommon och brioche. Moussen är mycket delikat med små, fina bubblor som leker i munnen. Vinet har ett uppfriskande, smakrikt, brödigt och torrt avslut.

Lagring

Bäst 2019-2023. Vinet kan njutas redan i dag, men lagra gärna vinet i minst tre år då vinet kommer att få en fin mognadskaraktär, mer djup och komplexa toner.

Mat

Perfekt till havskräftor, räkor, krabba, hummer samt till ostron.

Dela med dina vänner