Så här beställer du vin

2012 Thiénot Brut Vintage (nr 77930) – Champagne Thiénot

499,00 kr

Ny årgång! 2012 Thiènot Brut Vintage har en rund, fyllig, läcker smak med härlig energi och inslag av päron, persika, citrus, äpple, blommor, mandel och mineraler.

Beställ här

Champagehuset Thiénots historia började 1976 då Alain Thiénot köpte sina första vingårdar i Aÿ och Mesnil-Sur-Oger. Han var champagnemäklaren som tröttnade på livet i sta’n och längtade tillbaka till sina rötter – jorden och vinmakningen i Champagne – där hans pappa var engagerad chef hos ett annat champagnehus. 1985 grundades hans eget champagnehus och 1988 lanserades den första champagnen på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bl.a. renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 m under marken i Reims. 60% av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvalitén. Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Han sköter vingårdarna med sina barn, Garance och Stanislas, och tillsammans arbetar de långsiktigt med utvecklingen av det yngsta stora champagnehuset. Alain Thiénot är mycket noggrann med detaljerna. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Hans motto är: “En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet “.

2012 Thiénot Brut Vintage kommer från fina årgången 2012. Vintern var mild och torr och den lilla frost som kom ställde inte till några problem i vingårdarna. Knoppningen skedde tidigt under våren vilket ledde till problem när vårfrosten plötsligt slog till och skadade stora delar av vingårdarna med efterföljande problem med mjöldagg. Resten av sommaren var varm från juni ända fram till skörden och de druvor som slutligen skördades till vineriet var av optimal mognad.

Årgångens druvor kommer från 20 grand cru-byar och 60 premier cru-byar och består av av 65% pinot noir (Tauxieres Ay och Verzenay Taissy i Epernay), 25% chardonnay (Villers Marmery i Sezannais) och 10% pinot meunier (Sermiers). Vinet vilar på sin jästfällning i 8 år vilket ger ett härligt djup och stor smakrikedom. Stilen karaktäriseras av finess, fin frukt och fräschör. Den slutgiltiga dosagen är torra 6 gram socker per liter.

Doft

Typisk brödig doft med inslag av solmogen frukt som päron, persikor, citrus, äpplen, blommor, mandel och härliga mineraler.

Smak

Rund, fyllig, läcker smak med härlig energi, massor av frukt, mandel och mineraler samt mängder av små, fina bubblor.

Lagring

Bäst 2020-2027

Mat

Perfekt som aperitif, till patéer eller avokado- & räkcocktails, till lättare tapas som salami och lufttorkad skinka samt till milda rätter av fisk, kyckling och vitt kött. Kan även njutas som dessert till färsk frukt.

Tips

Kyl champagnen till 4-5 grader och låt den sedan stå i glaset i 5 minuter innan avnjutning. Då hinner moussen lägga sig och smak och doft framträder på ett fantastiskt sätt!

Dela med dina vänner