Så här beställer du vin

2015 Vintage Collection Dosage Zéro (nr 78483) – Ca’del Bosco

549,00 kr

Släpps inom kort som ett Limited-utskick till Vinklubben

Ca’ del Bosco är en mousserande vinproducent i Franciacorta DOCG i Lombardiet. Huset är ett av Italiens absolut främsta hus för mousserande vin och man gör en rad olika cuvéer tillverkade enligt metodo classico, det vill säga samma metod som används för att tillverka champagne.  Ca’del Bosco kan med rätta ta åt sig mycket av äran för att världen idag har fått upp ögonen för de mousserande kvalitetsvinerna från Franciacorta. Ca ‘del Bosco grundades när Annamaria Clementi flyttade till Erbusco där hon köpte ett litet hus i sluttningen med namnet Ca’del Bosc. Till huset hörde 2 hektar mark och hon planterade denna med vinstockar.  Det första vinet producerades 1972. Annamarias  son Maurizio Zanella utvecklade gården med målet att bevisa att området kunde producera riktiga kvalitetsviner. Efter att ha rest till Champagne bestämde sig Maurizio för att göra mousserande vin enligt traditionella metoden. Kvaliteten på druvorna sätter man främstoch man lägger mycket arbete på ny innovation.  Ca’del Bosco producerar idag både röda, vita och mousserande viner.

2015 Vintage Collection Dosage Zéro är ett knastertorrt zero-dosagebubbel utan tillsatt socker från 16 chardonnayvingårdar (i Erbusco, Adro, Cazzago San Martino, Corte Franca and Passirano med en snittålder på 31 år, 2 pinot bianco-vingårdar (i Passirano) med en snittålder på 27 år och 6 pinot nero-vingårdar i Erbusco och Passirano) med en snittålder på 29 år på rankorna. Skärden ägde rum under de sista tio dagarna i augusto 2015. Druvorna hanteras enligt vad Ca’ del Bosco själva kallar Metodo Ca’ del Bosco vilket innebär att druvorna plockas i små korkar, sorteras och kyls ner. Klasarna hamnar sedan i det de kallar sitt “druv-spa” där varje enskild klase tvättas i ett jet-spraysystem som innefattar tre vattenbad och en torktunnel. Druvorna krossas därefter utan kontakt med syre och jäses i små ekfat. Därefter följer 5 månaders fatlagring och efter totalt sju månader från skördens start är det dags att skapa den slutgiltiga blenden som tas fram med målet uttrycka terroir , kraft och potential. Efter den andra jäsningen lagras vinet i 48 månader på sin jästfällning och butlejeras därefter utan tillsats av socker ellersulfit. Varje flaska märls med individuella markörer för spårbarheten. Sammantaget ett riktigt hantverk från mästarna på Ca’ del Bosco – Italiens kanske mest förnäma producent av mousserande vin.

Doft

2015 Vintage Collection Dosage Zéro har en komplex och fruktig doft av gula äpplen, aprikos, apelsin, päron, rostad mandel, rostat bröd, nougat och mineral.

Smak

 Knastertorr, frisk och fruktig smak med toner av apelsin, gula äpplen, aprikos, rostad mandel, bröd och mineral. 

Lagring

Vinet är fantastsikt nu men kan också lagras vidare.

Mat

Detta vin är utmärkt väl lämpat till mat, gärna mandelgratinerad fisk, eleganta rätter av fågel eller kalv.

Dela med dina vänner