Så här beställer du vin

2017 Kaapse Vonkel Brut (nr 7603) – Simonsig

145,00 kr

Slutsåld

Kaapse Vonkel Brut är ett torrt och frisk mousserande vin som görs enligt champagnemetoden. Vinet har toner av gula äpplen, nektariner och röda bär, samt inslag av brioche. Fin balans mellan frukt och syran, samt en lekande mousse ger vinet finess och elegans.

Simonsig var först (1971) med att göra mousserande vin i Sydafrika enligt den traditionella metoden (som i Champagne). Man var även först med att använda alla tre klassiska druvorna som används i Champagne då man 1997 introducerade pinot meunier i cuvéen. Druvsammansättningen varierar dock från år till år.

Alla druvorna plockas för hand i små korgar och pressades därefter mycket försiktigt. Två dager senare får druvjuicen jäsa långsamt i en temperaturkontrollerad ståltank runt 15-17 grader. En del av chardonnaydruvorna ligger på gamla franska fat som bidrar med komplexitet och en härlig rondör. Vinet har inte genomgått malolaktiskt jästning, i syftet att behålla en hög syra i vinet. Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köpte Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika.

Årgång 2017 var ett utmanande år för druvodlarna i Stellenbosch på grund av varma vädret. Resultatet blev små druvorna som ger lägre volym, men druvorna blev koncentrerade vilket ger mer koncentrerad druvsaft.

Kaapse Vonkel Brut har vunnit ett antal priser genom åren, bland annat 4 stjärnor av Platter och flera Veritas-medaljer.

 

Doft

Vinet har en pigg doft med fruktiga toner av vita persikor, gula äpplen, samt inslag av jordgubbe och rostat bröd.

Smak

Torr och frisk smak med toner av gula äpplen, nektariner och röda bär, samt inslag av brioche. Kaapse Vonkel Brut har en lekande mousse och ett läskande fräscht avslut. Fin balans mellan frukt och syran ger vinet finess och elegans.

Lagring

Bäst 2019-2023.

Mat

Läskande god att njuta utan mat, men går även bra till skaldjur, sushi och milda soppor.

Dela med dina vänner