Så här beställer du vin

Thiénot Blanc de Blancs Brut (nr 71387) – Champagne Thiénot

479,00 kr

Thiènot Blanc de Blanc Brut har en stram och fräsch struktur med eleganta frukttoner.

Beställ här

Thiénot startades så sent som år 1985, vilket gör dem till ett av de yngsta champagnehusen.  Alain Thienot var från början champagnemäklare, men tröttnade på stadslivet och ville ut i vingården och in i vineriet. I slutet av 70-talet köpte han därför sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger och år 1989 senare lanserades han sin första champagne på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bland annat renovera den över 2 kilometer långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims.  Sedan år 1992 har de även ett vineri i Taissy, där även kontoren ligger.

Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Vingårdarna sköts av Alain och hans två barn Garance och Stanislas. 60 procent av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvaliteten.

Thiénot Blanc de Blanc Brut  är gjort i en elegant, fruktig och fräsch stil. Vinet är gjort på 100 procent chardonnay från gårdar i mestadels Vertus, Crus d’Avize, Villers-Marmery och Vitryat tre byarna har ganska lika växtförhållanden, med ren kalksten i jorden. Jordmån bestående av ren kalksten är mycket gynnsamt för vinernas elegants och syra. Det här vinets basvin är mestadels från årgång 2014. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning och har fått ligga tre år på jästfällningen, samt ungefär ett år i vinkällaren i Rue des Moissons. Eftersom Thiénot vill göra en ett vin i den lättare, fruktigare stilen används enbart ståltank. Dosage: 8 g/l.

 

Doft

Elegant doft av citrus, gröna äpplen, vita blommor, kex, nötter, rostat bröd och mineral.

Smak

Torr, frisk, fruktig smak med toner av citrus och äpple.

Lagring

Bäst 2018-2023

Mat

Perfekt som aperitif och till patéer, skaldjur, lättare tapas som lufttorkad skinka och rostade mandlar samt till milda rätter av fisk, kyckling och vitt kött.

Dela med dina vänner