Thiénot Brut Rosé NV (nr 77546) – Champagne Thiénot
459,00 kr
SLUTSÅLD
Thiénot Brut Rosé har en härligt fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, vinbär och mineraler. Medelfyllig, läcker smak med små, fina bubblor och imponerande lång eftersmak.
Champagehuset Thiénots historia började 1976 då Alain Thiénot köpte sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger. Han var champagnemäklaren som tröttnade på livet i sta’n och längtade tillbaka till sina rötter – jorden och vinmakningen i Champagne – där hans pappa var engagerad chef hos ett annat champagnehus. 1985 grundades hans eget champagnehus och 1988 lanserades den första champagnen på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bl.a. renovera den över 2 km långa vinkällaren som ligger 12 m under marken i Reims.
Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Han sköter vingårdarna med sina barn, Garance och Stanislas, och tillsammans arbetar de långsiktigt med utvecklingen av det yngsta stora champagnehuset. Alain Thiénot är mycket noggrann med detaljerna. Sedan 1992 har de ett ultramodernt vineri i Taissy. Hans motto är: “En enda passion: Vin. En stark ambition: Kvalitet “.
60% av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvalitén. Thiénot Brut Rosé vilar på sin jästfällning i 2-3 år och har en större andel reservvin än de flesta andra märken (35%) vilken ger en komplexitet och nyansrikedom som få standard-champagner kan mäta sig med. Stilen karaktäriseras av finess, fin frukt och fräschör. Thiénots champagne finns hos många prisbelönta krogar runt om i Europa och resten av världen. Den ska drickas i stora klunkar för maximal smakrikedom!
Doft
Härligt fruktig doft med inslag av hallon, körsbär, vinbär och mineraler.
Smak
Medelfyllig, läcker smak med toner av röda bär. Massor av små, fina bubblor och imponerande lång eftersmak.
Lagring
Kan lagras i upp till 10 år i en bra vinkällare.
Mat
Perfekt som aperitif, till milda tapas som små, söta tomater, fyllda kronärtskockor, patéer, salami och lufttorkad skinka. Passar även syrliga desserter som jordgubbar eller fruktcocktails.
Tips
Kyl champagnen till 4-5 grader och låt den sedan stå i glaset i 5 minuter innan avnjutning. Då hinner moussen lägga sig och smak och doft framträder på ett fantastiskt sätt!