Så här beställer du vin

2007 Cuvée Stanislas Blanc de Blancs (nr 99092) – Champagne Thiénot

669,00 kr

Slutsåld Thiènot Stanislas Blanc de Blanc 2007är gjort på 100 procent chardonnay från gårdar i mestadels Avize, Oger, Cramant and Bassue.

Thiénot startades så sent som år 1985, vilket gör dem till ett av de yngsta champagnehusen.  Alain Thienot var från början champagnemäklare, men tröttnade på stadslivet och ville ut i vingården och in i vineriet. I slutet av 70-talet köpte han därför sina första vingårdar i Ay och Mesnil-Sur-Oger och år 1989 senare lanserades han sin första champagne på marknaden. I samband med grundandet flyttade han med hela familjen till egendomen och började bland annat renovera den över 2 kilometer långa vinkällaren som ligger 12 meter under marken i Reims.  Sedan år 1992 har de även ett vineri i Taissy, där även kontoren ligger.

Idag äger Thiénot 27 hektar vingårdar, där hälften klassificeras som Grand cru eller Premier cru. Vingårdarna sköts av Alain och hans två barn Garance och Stanislas. 60 procent av druvorna till Thienots viner kommer från de egna vingårdarna, medan resten köps från långkontrakterade odlare för att bibehålla den höga kvaliteten.

Cuvée Stanislas Blanc de Blancs 2007  har naturligtvis fått namnet efter Alains son. Vinet är gjort på 100 procent chardonnay från gårdar i mestadels Avize, Oger, Cramant and Bassue. årgång 2007 fick en utomordentligt mild vinter och en varm och solig vår vilken främjade tidig växtlighet på vinstockarna. Från maj till augusti växlade vädret mellan sol, regn, hagel och stormar. Det officiella plockningsdatumet i området är fastställt den 23 augusti, men de flesta plockarna föredrog att vänta till den andra september så att vinstockarna kunde suga i sig så mycket solsken som möjligt. Det var väl värt att vänta när druvorna var välmående och hade en perfekt balans mellan alkohol och syra.Vinet är lagrat i tio år i källaren i Rue des Moisson.

Doft

Elegant och lätt utvecklad doft av plommon, gula äpplen, persika, grapefrukt, rostat bröd, nötter och mineral.

Smak

Torr, frisk och fruktig smak med krämig och gräddig blanc-de-blanc-karaktär. Vinet är har utvecklats lite men har ännu ung frukt och vinner på lagring. Torrt och fruktigt avslut.

Lagring

Bäst 2018-2027

Mat

Perfekt som aperitif och till patéer, skaldjur, lättare tapas som lufttorkad skinka och rostade mandlar samt till milda rätter av fisk, kyckling och vitt kött.

Dela med dina vänner