Så här beställer du vin

2019 Galets Rosé (nr 76924) – Mourgues du Grès

Ekologiskt

129,00 kr

SLUTSÅLD

Ny årgång av 2019 Galets Rosé från ekologiska Mourgues de Grès! En inbjudande rosé som passar till fisk, skaldjur, somriga sallader och grillade grönsaker.

Château Mourgues du Grès drivs av François och Anne Collard. Egendomen omfattar 35 hektar och ligger i nedre Costières de Nîmes. François är agronom, ingenjör och oenolog har under en tid arbetat på slottet Lafite-Rothschild och kom tillbaka till familjegendomen med ett vision om vilja återspegla Costières de Nîmes terroir. Jordbruket bedrivs ekologisk och hållbart sedan 2004 och sedan 2015 bedriver man alltmer naturlig vinifiering utan svavel.

Deras 2019 Galets Rosé är en härlig och ursprungstypisk sydfransk blandning. Vinet har fått sitt namn från de stora stenar, les galets, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Vinet bjuder på en skön rödfruktighet och en lite örtig ton i en riktigt matvänlig stil. Huvuddruvan är syrah (50 procent) med nästan lika mycket grenache (40 procent) och en gnutta mourvédre (10 procent). Druvorna får jäsa tillsammans. Vinet får ligga på jästfällningen i ungefär en månad och lagras sedan i ståltank under två månader utan att genomgå malolaktisk jäsning. Inget svavel tillsätts under vinifieringen, men en minimal del tillsätts innan buteljering för att behålla fräschören.

Doft

Fräsch och rödfruktig doft med inslag av jordgubbar, hallon och örter.

Smak

Fräsch och medelfyllig med inslag av hallon och jordgubbar. En härlig och matvänlig örtighet i avslutet.

Lagring

2020-2021

Mat

Ett mångsidigt vin som är uppfriskande som fördrink och mycket matvänligt. Perfekt partner till sallader, grillad fisk och kyckling men fixar även fläskfilén utan problem.

 

Dela med dina vänner