Så här beställer du vin

2019 Lacrimarosa Irpinia Rosato (nr 91248) – Mastroberardino

142,00 kr

Lanseras i Systembolagets Tillfälliga Sortiment den 27 maj 2020

Ny årgång av Mastroberardinos omtyckta rosé! 2019 Lacrimarosa är ett medelfylligt, örtigt och friskt rosévin med inslag av hallon, blodgrape och rabarber.

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på magnifik havsutsikt och maffiga vulkanhöjder. Området är idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen var länge den enda kvalitetsproducenten i södra Italien och tog initiativet att jobba för kvalitetsdruvor på Kampaniens stolthet: aglianicodruvan.

Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som aglianico, piedirosso, fiano och greco di Tufo.

2019 Lacrimarosa är Mastroberardinos rosévin gjort på aglianicodruvor från 15-åriga stockar. Druvorna pressas varsamt för att få fram en klar och aromatisk must. Det har en fin balans och fräschör och uttrycker både terroir och husstil. 2008 Lacrimarosa utsågs till Italiens bästa rosévin av Luca Marconi.

Doft

Ren och fräsch doft med ungdomliga toner av röda bär, stenfrukt, citrus, örter och mineral.

Smak

Torr och elegant smak av hallon, rabarber och blodgrape med seriös struktur och en läskande syra. Vinet har en välbalanserad avslutning med somriga toner av röda bär och örtiga inslag.

Lagring

Bäst 2020-2022

Mat

Ett användbart vin till traditionell italiensk antipasti, men även till krämiga pasta- och risottorätter samt kyckling, skaldjur och fisksoppa. Riktigt bra buffévin och förstås ypperligt på egen hand.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner