Så här beställer du vin

2019 Langhe Rosato (nr 72448) – Josetta Saffirio

129,00 kr

Ny årgång av Josetta Saffirio 2019 Langhe Rosato! Ett läskande rosévin gjort på nebbiolo-druvor, perfekt att matcha till vårens och sommarens rätter eller att avnjuta som aperitif.

Beställ här

Josetta Saffirio arbetade först som lärare i oenologi (vinkunskap), men blev i slutet av 70-talet övertalad av sin pappa att ta över familjens fem hektar stora vingård i Monforte i Piemonte. År 1985 gjorde hon, tillsammans med sin make Roberto, sin första egna barolo. Produktionen var minimal, men vinerna lyckades ändå få många hängivna beundrare. Produktionen fortsatte fram till år 1992, men efter det gjorde familjen ett uppehåll fram till millennieskiftet. Lyckligtvis valde dock Josettas dotter Sara att gå in i verksamheten vid den här tiden, och gjorde stora renoveringar och investeringar i vineriet.  Sedan Sara tog över produktionen har vinifikationen gått åt det mer moderna hållet, vilket innebär att vinerna får en oemotståndlig frukt och struktur som är tillgänglig redan vid ung ålder.

Årgång 2019 Langhe Rosato är den sjätte upplagan av Josetta Saffirios rosévin. Vinet görs på nebbiolodruvor från samma vingårdar som deras röda Langhe nebbiolo. Jordmånen, som kallas Elveziano, består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå. Druvorna plockas för hand, avstjälkas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar.

Doft

Livlig och bärig doft med toner av röd grapefrukt, smultron, persika, hallongodis och örter.

Smak

Torr och fräsch smak med bra syra som toner av hallon, röd grapefrukt, mineral och örter. Det här är ett vin med personlighet och fräsch fruktighet där syran och de läckra grapetonerna lämnar ett uppfriskande och läckert avslut.

Lagring

Det här vinet ska drickas under 2020.

Mat

Detta fräscha och fruktiga vin passar perfekt till skaldjur, fisk eller kyckling. Perfekt buffévin eller som aperitif.

Tips

Njut vinet vid 8-10 grader.

Dela med dina vänner