Så här beställer du vin

2019 Rosé de Bonnet (nr 71814) – André Lurton

95,00 kr

2019 Rosé de Bonnet är en André Lurtons inbjudande och friska rosé med stort användningsområde.

Beställ här

Château Bonnets vingårdar planterades redan på 1500-talet av familjen Reynier, en rik köpmannafamilj från Libourne. Runt 1560 var slottets omgärdande ägor äntligen helt planterade med vin och för att nå dit hade familjen varit tvungna att byta och köpa till sig små jordplättar som tidigare varit planterad med träd. Hundra år senare producerade gården omkring 60 fat vin om året. Under de kommande 200 åren ägdes och ärvdes (med stora dispyter som följd) Château Bonnet av medlemmar i familjen Reynaud. 1744 bytte slottet ägare till familjen Chillaud som genomförde stora renoveringar för att slottet skulle se mer spektakulärt ut när de fick besök av inflytelserika medlemmar ur Bordeaux’s parlament. Det sägs att under franska revolutionens härjningar gömde sig Jacques Justin de Chillaud i en brunn på ägorna under flera dagar – ett hål som än idag finns att skåda. Under det kommande seklet bytte slottet ägare ett antal gånger för att slutligen hamna hos André Lurtons morfar Léonce Récapet år 1897. Vingårdarna var då hårt härjade av vinlusens framfart och ett hårt arbete att rusta upp vingårdarna inleddes. År 1953 inleddes den nya eran då André tog över gården och med det startade en enastående vinmakarkarriär som en av regionens förgrundsgestalter. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare är Laurent Le Dez och Vincent Cruège.

Ägorna består av totalt 280 hektar i Grezillac (i närheten av Saint-Emilion) i appellationen Entre-Deux-Mers. Gården är planterad med 150 hektar röda och 130 hektar gröna druvor. De vita odlingarna består av 52% sauvignon blanc, 33% sémillon och 15% muscadelle medan de röda druvorna utgörs av 50% cabernet sauvignon och 50% merlot.

Vinifikation

2019 Rosé de Bonnet består blenden av 50% cabernet sauvignon och 50% merlot som skördats för hand och som därefter lagrats på ståltank i 4 månader.

Doft

Rosé de Bonnet är ett friskt och fruktigt vin med toner av päron, hallon, smultron och örter.

Smak

Ett förtjusande vin i ljus kulör med frisk syra och tilltalande bärighet.

Lagring

Bäst 2020-2021.

Mat

Passar utmärkt till fräscha sallader, gärna med lax eller tonfisk. Passar också fint till buffébordet, grillade grönsaker och som aperitif.

Tips

Servera vid 8-10 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner