Château des Bertrands Rosé 2018 (73035)

169,00 kr
Château des Bertands Rosé har en fräsch och tilltalande bouquet med inslag av vita persikor, mogen grapefruktjuice, citrus och en svag mineralton. Ett mycket elegant och torrt vin med fruktig smak och inslag av sälta i avslutet.
Château des Bertrands ligger mitt i naturreservatet Plaine des Maures i kommunen Cannet-des-Maures. Området är skyddat av bergskedjan Maures, och har en ett typiskt Medelhavsklimat med varma soliga somrar och kalla vintrar.
Château des Bertrands har som vision att göra terroirdrivna viner. Det finns självklart flera typer av terroir i området, men det som kännetecknar områden som Chateau des Bertrands disponerar, är att de har gröna frodiga buskar, till skillnad från torra buskar omgiven av vildväxande franska örter som är mycket vanligare. Jordmånen består av rosa sandsten och jord som är blandat med stenar, vilket ger en optimal dränering. Chateau des Bertrands eftersträvar att vinerna ska spegla denna terroir, som refereras till ”Notre-Dame-des-Anges”, och som har bidragit till att Provence har blivit så erkänd för sina viner.
Idag disponerar Château des Bertrands ungefär 500 hektar, men de odlar druvor endast på 80 hektar . De odlar främst grenache och cinsault. De har länge arbetat enligt ekologiska principer, och år 2018 har de startat processen att certifiera verksamheten.
Druvorna har plockats på natten för att hålla druvorna så fräscha som möjligt och undvika spontanjäsning. Druvorna separeras från stjälkarna, och delar av musten har lakats ur innan jäsningen för att få färg och mer aromer. Jäsningen sker i temperaturkontrollerade ståltankar i ungefär 17 grader för att behålla störst möjlig frukt och fräschör. Efter jäsningen har vinet legat på jästfällningen i flera månader för att få uppnå bättre textur och komplexitet.
Doft
En fräsch och tilltalande bouquet med inslag av vita persikor, mogen grapefruktjuice, citrus samt en svag mineralton.
Smak
Ett mycket elegant och nyanserat rosévin som man omedelbart kopplar till ett kvalitetsvin från Provence. Vinet har en fin torr attack med inbjudande fruktiga toner av hallon, mogen röd grapefrukt, persikor, mandarin och ett lite inslag av sälta i avslutet.
Lagring
Bäst 2019-2020.
Mat
Passar bra som aperitif och till snittar. Det passar även mycket bra till tomatbaserad fisksoppa, pasta med skaldjur i vitvinssås och sallader.
Tips
Servera gärna mellan 4-8 grader.