Så här beställer du vin

2006 Château Couhins-Lurton Rouge (nr 75485) – André Lurton

439,00 kr

Från toppårgången 2006 är vi glada att kunna presentera mogen röd Bordeaux från mästerliga Château Couhins-Lurton! Reda att avnjutas redan nu men klarar flera år till i källarens mörker.

Beställ här

Redan i slutet av 1600-talet var Couhins välkända i området – men då under namnet ”Bourdieu de la Gravette” – och ägdes av den kände Bordeauxadvokaten Maître Alphonse Banchereau. Gårdens storlek är i princip oförändrad sedan denna tid och består nu, liksom då, av tio hektar välskött jordbruksmark med vinrankor på fina grusjordar i stillsamma kommunen Villenave d’Ornon. Alphonse dog 1730 och långa familjedispyter för att reda ut arvet följde som slutligen ledde till att sonen Jean-Baptiste tog över. Couhins fanns i familjens ägor fram till 1805. Jean-Baptise, som också var en advokat, älskade sitt slott och dess viner, dog under ett besök på slottet vilket gav plats för en mycket turbulent tid i egendomens historia där många ägare avlöste varandra. Inte förrän 1855 infann sig lugnet igen då skogshandelsmannen Antoine Lair köpte slottet. Under kommande 80 år fanns Couhins i familjen Lair/Hanappiers ägor och under deras styre tilldelades Couhins silvermedalj vid utställningen i Bordeaux 1895 och en utmärkelse för sina mycket välskötta vingårdar 1896, för att slutligen föräras titels Graves Classified Growth av I.N.A.O för sina vita viner år 1959, vilket är den finaste utmärkelse ett Graves-slott kan få. På denna tid utgjorde egendomens röda viner mindre än en hektar av ägorna.

År 1967 bestämde Madame Gasqueton för att slita upp alla rankorna på egendomen, men när André Lurton fick höra talas om detta erbjöd han sig istället att se efter vingårdarna och bevara slottets vinmakartradition. Familjen Gasqueton beslöt sig slutligen för att sälja till SAFER (Société d’Aménagement Foncier et d’Etablissement Rural), som började arbetet med att stycka upp ägorna. Själva slottet och de övergivna källarna såldes till apotekaren Gilbert Conte och vingårdarna såldes till INRA (Institut National de la Recherche Agronomique). André Lurtons arrendatorkontrakt löpte på till 1978 då INRA bestämde sig för att sköta vinmakningen själva. André hade dock 1972 köpt en vingårdsdel av INRA och Couhins delades således på två. 30 år passerade förbi innan André köpte även slottet och källarna från Madame Conte år 1992 och återigen kunde ett komplett Château Couhins, numera med tillägsnamnet Lurton, se dagens ljus. Under kommande år skedde stora renoveringar och 2002 utökade man den röda vingårdsarealen med cabernet sauvignon och merlot. Dessa nya viner har precis börjat nå marknaden och har fått fina recensioner av vinkritikerna. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden.

Vinifikation

Couhins-Lurton må vara mest kända för sina cru classé-klassificerade vita viner, men teamet bakom Couhins-Lurton gör lika utsökta röda viner! Bakom just 2006 Château Couhins-Lurton Rouge står legendariska flygande vinmakaren Michel Rolland som gjort så mycket för regionen Bordeaux. Druvorna kommer från 16 hektars vingårdar i appellationen Pessac-Léognan där jordmånen består av grusjordar. De handskördade druvorna kommer från rankor vars snittålder var 25 år vid denna tid. NÄr druvorna nådde vineriet jästes de i temperaturkontrollerade ståltankar vid 28-30 grader. Vinet genomgick full malolaktisk jäsning och spenderade därefter 12 månader på fransk ek (40% nya fat). Årgång 2006 inleddes med ett kallt och vått första kvartal (med 3-4 gånger så mycket regn som normalt i mars), men kom slutligen att bli en skördesäsong som var varmare än genomsnittet. När man summerade årets temperaturer var det den varmaste julimånaden sedan 1950. September var dock mild och sval vilket ledde till att de druvor som nådde vineriet var av exceptionell kvalitet.

Doft

Doften är inbjudande utvecklad med toner av torkade rosor, läder, skogsbädd, lingon, järnoxid, nypon, kaffebönor, svarta vinbär och ceder.

Smak

Smaken är otvetydigt bordeaux-klassisk med välmarkerade men fina tanniner, ett utvecklat anslag och en fin balans i vinets alla komponenter. Eftersmaken är lång och sötkryddig med en touch av torkade örter.

Lagring

Bäst 2020-2026.

Dela med dina vänner