Så här beställer du vin

2009 Château La Louvière Rouge (nr 72644) – André Lurton

499,00 kr

Tillfälligt slut

Mogen Bordeaux i stor årgång från hyllade Château La Louvière Rouge.

Château La Louvière nämns i texter redan 1310 – då som ”La Lobreya” – när området Aquitaine var under engelskt styre. Socknen kring Louvière bestod då mest av träd och vargar (namnet La Louvière betyder just varg-pack på gammal dialekt). På den tiden ägdes den lilla egendomen av den lokala despoten och skattmasen Guilhem de la Louvière. Med tiden planterades vinrankor kring gården. Under en 200-årig period ägdes gården av familjen Guilloche som expanderade ägorna betydligt och spelade en stor roll i uppbyggnaden av hela regionen Bordeaux som nu kom att bli en vinregion att räkna med. Familjen ansattes hårt i egenskap av protestanter i ett katolskt land och år 1618 tvingades den sista arvingen att sälja egendomen. Mellan 1620 fram till revolutionen år 1789 ägdes La Louvière av prästerskapet och munkarna inom den kartusianska orden. Dessa munkar gjorde stor nytta för egendomen genom sitt mycket noggranna vingårds- och källararbete. Fram till revolutionens obarmhärtiga härjningar steg slottets anseende och var särskilt populärt i England dit man exporterade en stor del av sina fat. Vinerna var så populära att de till och med skeppades så långt bort som till Kanada.

Efter att franska nationalförsamlingen konfiskerat alla kyrkans tillgångar och munkarna jagats bort auktionerades La Louvière med sina 40 hektar vingårdar ut till högstbjudande. Bordeauxnégocianten Jean-Baptiste Mareilhac var den som gick vinnande ur striden. Han hade tidigare hjälpt till att exportera egendomens viner till Ryssland och såg den som en god investering. Det var Jean-Baptiste som såg till att resa dagens slott så att hans fru skulle trivas väl i sitt nya hem. Och han lyckades väl – sedan 1946 är platsen upptagen i Inventory of Historic Monuments och sedan 1991 räknas man som ett historiskt landmärke. Mellan 1911–1965 föll Château La Louvière in i en slummer från sina fornstora dagar som en av regionens främsta vinslott. Det berodde främst på att den nya ägarfamiljen med ledning av Alfred Bertrand-Taquet blev vald till borgmästare i Léognan och i samband med andra världskrigets fasor inte hade någon tid över till sitt vinslott. Det var först när André Lurton förälskade sig i La Louvière år 1965 som solen föll åter över slottet. André började åter rusta upp La Louvière som idag återigen räknas till ett av Pessac-Léognans stolta namn. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare: Jean Marc Comte och Vincent Cruège. Vinmakarkonsulter: Michel Rolland och Mickaël Laizet

Ägorna består idag av totalt 62 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med 48 hektar röda och 14 hektar gröna druvor. De vita odlingarna består av 85% sauvignon blanc och 15% sémillon, medan de röda druvorna utgörs av 64% cabernet sauvignon, 30% merlot och 3% petit verdot.

Vinifikation

De handskördade druvorna till La Louvière Rouge kommer från vingårdar i Pessac-Léognan med djupa grusjodar. Musten jäses i ståltank och spenderade därefter 12 månader i barrique (40 % ny ek). Årgång 2009 räknas som en mycket god årgång i Bordeaux.

Doft

Château La Louvière Rouge har en utvecklad doft med toner av svarta vinbär, järnoxid, ceder, rostade kaffeböbor, torkade kryddor och en tydlig örtighet.

Smak

Smaken är inbjudande fyllig med välintegrerade fat, komplexa aromer av utvecklad mörk frukt och ceder och en lång, kryddig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Passar utmärkt till de fina köttbitarna, till hårdost och till långkok.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner