2009 Radici Taurasi Riserva (nr 99547) – Mastroberardino
340,00 kr
SLUTSÅLD!
Denna Radici Taurasi Riserva är ett vin med stor koncentration och kraft, packat med mörka körsbär, charkuterier choklad, tobak, nötter, salvia och kryddor.
Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien.
Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Fiano och Greco di Tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.
2009 är en fantastiskt bra årgång för Radici Taurasi Riserva. Vinet är gjort på noga utvalda druvor från de bästa lägena, är lagrat 36 månader på slovenska ekfat och ytterligare 12 månader på flaska innan det släpps. Det är ett kraftpaket som ännu är ganska ung och helst ska sparas några år till innan du korkar upp, men kan drickas nu om du luftar i karaff 4-6 timmar före avnjutning. Dina Viner har gett vinet 92 poäng och kallar det för ett världsklassvin!
Doft
Komplex, tät ännu inte fullt utvecklad doft med inslag av mörka körsbär, charkuterier choklad, tobak, nötter, salvia och kryddor.
Smak
Ett vin med stor koncentration och kraft men visar i nuläget bara upp en del av den stora potential som finns. Packad med mörk frukt, inslag av kaffe, tobak, kakao, örter och integrerade fat. Lång smak med kraftiga tanniner som kommer att mjukna med lagring.
Lagring
Bäst 2019-2040
Mat
Detta vin ska njutas till kraftfull mat som grytor, vilt, lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn.