Så här beställer du vin

2010 Barolo Gramolere (hemligt nummer) – Fratelli Alessandria

1.100,00 kr

Lanseras med hemligt nummer till Vinklubben den 23 februari
Vi har den stora glädjen att lansera denna äldre årgång av Fratelli Alessandrias vingårdsbetecknade Barolo Gramolere.

Robert Parker Wine Advocate: 95 poäng

Beställ här

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Gramolere är en två hektar stor cru-vingård i Monforte d’Alba beläget mellan Gavarini och Bussia. Första gången familjen buteljerade Gramolere som en egen cru vin var 2001. Vingården har sydlig exponering, ligger 400 meter över havet och har över 40 år gamla vinrankor. Viner från Monforte utmärker sig ofta med sin fantastiska struktur. Vingården Gramolere har en jordmån bestående av sandig kalksten och vinerna kännetecknas av stora muskler, delikata och fräscha örttoner och aromer av läder och lakrits och en storslagen lagringsduglig komplexitet. Druvorna till 2010 Barolo Gramolere plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 29-32 grader. Vinet lagrades sedan i tre år på slavonska fat om 20–40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljeras alltid 4 år efter skörden.

Ian d’Agata på Decanter säger detta om årgång 2010 “Once in a while, a vintage that is truly special appears to come knocking on the doors of wine lovers everywhere. Rarer, but even better, are those occasions when wine lovers are confronted with an embarassment of riches: such is the case with the 2010 Barolo vintage.”

Robert Parker Wine Advocate 95 poäng: “With fruit from Monforte d’Alba, the 2010 Barolo Gramolere comes from a vineyard located between Bussia and Monforte at 400 meters above sea level. This high altitude site has sandy soils and a huge presence of wild mint that grows freely between the vineyard rows. As the wine evolves in the glass, you can just make out that minty signature. Of this estate’s various wines, this the boldest and most structured of the newly released wines. The tannin is soft and almost crunchy, underlining the singular tannic identity of this wine. The wine will appeal to Barolo traditionalists who like a little extra bite in their Nebbiolo.”

Doft och Smak

Doften är är generös och elegant doft med ursprungstypiska toner med viss utveckling av nypon, tobak, torkade röda bär, rosor, kryddor, mint, lakrits och mineral. Stram men ändå inbjudande smak med välintegrerade småkorniga tanniner. Långt avslut.

Lagring

Bäst 2021-2030.

Mat

Det här är ett fantastiskt matvin i det elegantare slaget. Vinets komplexa karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör, helst från skogen (vilt och svamp). Fram med grädde, ost och tryffel!  Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner