2010 Beaune Les Avaux 1er cru (nr 74432) – Camille Giroud
299,00 kr
SLUTSÅLD
Beaune Les Avaux 1er Cru är ett något utvecklat vin med tydlig Pinotkaraktär där balansen mellan frukt, syra och tanniner är perfekt.
Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande sk ”turn-arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner, men fokuserad, ren och fruktig Pinotkaraktär som kan drickas unga eller lagras vilket passar dig bäst. David är idag en av de hetaste vinmakarna i Bourgogne och så länge han finns kvar kommer Camille Girouds viner att fortsatt vara superheta och svåra att få tag i. Tryffelsvinets Vinklubb var med tidigt på resan och har därmed säkrat allokeringar till flera av deras viner.
2010 är ett toppår för båda röda och vita Bourgogner som karaktäriseras av både en fräsch, ren, aromatisk frukt samt en fin djup struktur. Utmärkande för årgången är energi, fräschör, struktur och en underbar balans. Sammantaget går de flesta vinerna att dricka relativt unga men har även har en bra lagringspotential. Les Avaux ligger i västra Beaune och anses vara den bästa vingården i det här området. Camille Girouds Beaune Les Avaux 1er cru är ett riktigt prisvärt fynd!
Doft
Elegant, ren och koncentrerad doft med inslag av hallon och röda bär.
Smak
Djup och något utvecklad smak med tydlig Pinotkaraktär där balansen mellan frukt, syra och tanniner är perfekt. Vi hittar mogna skogshallon och en skön mineralkick i slutet som förlänger smakupplevelsen.
Lagring
Bäst 2014-2019
Mat
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.
Tips
Lufta gärna 30 minuter i karaff före avnjutning. Servera vid 17-18 grader.