2010 Les Pagodes de Cos (nr 95282) – Château Cos d’Estournel

725,00 kr
SLUTSÅLD!
2010 Les Pagodes de Cos är Château Cos d’Estournels hyllade andravin från kultårgången 2010. “Probably the best second wine ever at Cos” enligt Parker.
Château Cos d’Estournel är 2ème Cru Classé och kända för sina eleganta och långlivade viner som har en fantastisk, nästan blommig, fruktighet. Egendomen ligger i Saint-Estephe och det första man ser när man kommer i närheten är dess exotiska torn. Byggnaden är känd som det indiskinspirerade residenset för ”maharadjan i Saint-Estephe” och uppfördes när egendomen ägdes av Louis-Gaspard d’Estournel. Han ärvde några hektar vingårdar 1791 och fortsatte hela tiden att utöka egendomen och att förse den med den senaste tekniken, övertygad om att kommit över en exceptionell terroir. Château Cos d’Estournel har nämligen ett fantastiskt läge på en platå när Gironde-floden. Här råder maritimt klimat med friska vindar som drar genom vingårdarna, samtidigt som de skyddas från de mest extrema väderförhållandena. Den 91 hektar stora egendomens jordmån består av både väldränerade grusiga jordar och kalkrik lera.
Les Pagodes de Cos är egendomens hyllade andravin och görs på druvor från lite yngre vinstockar. Druvsammansättning är ca 60 procent cabernet sauvignon och 40 procent merlot. Årgång 2010 och dess kvalitet i Bordeaux är numera kultförklarad. Ett stycke vinhistoria, och ett mycket välsmakande sådan. Vingurun Robert Parker gav vinet 93 poäng och menade att det är “Probably the best second wine ever made at Cos”.
Doft
Doften är klassisk och ursprungstypisk men ändå charmigt blommig och rödfruktig med lätt utvecklade och aromatiska toner av mörka, röda bär, choklad, tobak och kryddor.
Smak
Koncentrerad och nyanserad smak med mörkfruktiga och kryddiga toner och tanniner som har börjar bli sammetslena. Lång, tät och aromatisk eftersmak.
Lagring
Bäst 2020-2030
Mat
Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.