2010 Nerobaronj (nr 90059) – Gulfi
299,00 kr
SLUTSÅLD
Nerobaronj är ett smakrikt, något utvecklat, friskt vin med härlig struktur. Toner av mörka bär, oliver, russin, lavendel, tobak och integrerade fat.
Gulfi har sedan fem år tillbaka tagit över tronen som den bästa producenten på Sicilien. Flera viner har fått tre glas i Gambero Rosso och 92-95 poäng av vinjournalist-eliten i världen. Södra Italien kommer starkt nu är man ense om, kvaliteten har förbättrats avsevärt. Seriösa uttrycksfulla stora viner med lagringspotential har presenterats för världen. Gulfi är helt klart en representant för dessa.
På Sicilien har man odlat druvor i över 2000 år och Gulfi har med framgång lyckats bevara traditionen att trimma vinstockarna så att konstbevattning kan uteslutas. Följden blir att smaken på druvorna är koncentrerad och ingen åverkan på naturen görs. Man vill på så sätt reflektera växtplatsen och framhäva druvornas karaktär och som en följd av detta filtrerar de inte heller sina viner. Gulfi har alltid odlat druvor enligt ekologiska principer och fr.o.m. 2007 är hela deras produktion certifierat ekologisk.
Nerobaronj är ett klassiskt cru (växtläge) för den variant av Nero d’Avola-druvan som heter Pachino. Den odlas i Val di Noto (Siracusa), området på 50 m ö h som ligger mellan kommunerna Pachino och Noto på sydöstra Sicilien. Klimatet här är varmt medelhavsklimat och rankorna som är 30 år gamla producerar koncentrerade druvor i relativt låga volymer. Vinet lagras i 18 månader på 225 l stora ekfat. Ett härligt vin som klarar det smakstarka med glans!
Doft
Aromer av mörka körsbär, plommon, oliver, russin, lavendel, tobak och integrerade fat. Inslag av salt och tallbarr och en kryddighet som drar åt lakrits.
Smak
Smakrikt, något utvecklat, friskt vin med härlig struktur. Fin frukt och kryddighet med bra balanserad syra. Livliga tanniner och lång avslutning.
Lagring
Bäst 2017-2025
Mat
Smakrika rätter, gärna grillat, av mörkt kött och vilt. Även gott till lagrade hårdostar och charkuterier.
Tips
Servera vinet tempererat till 18 grader. Före avnjutning; häll vinet i stora kupor och beskåda den gnistrande färgen. Vinet öppnar upp sig efter ca 30 min.