2010 Pauillac de Latour (nr 95421) – Château Latour

775,00 kr
SLUTSÅLD
Pauillac de Latour är ett koncentrerat och välbalanserat vin med makalös rundhet, massor av mörk frukt samt tobak och choklad! Lång och angenäm eftersmak.
Château Latours historia går tillbaka till 1300-talet, men de vingårdar som detta slott numera är världsberömt för etablerades inte till fullo förrän på 1600-talet. Egendomen är belägen i södra Pauillac, precis på gränsen till St Julien och sträcker sig över 78 Ha. Efter en period av engelskt ägandeskap, såldes egendomen till Allied Lyons 1989 och köptes sedan av den franska mångmiljardären François Pinault 1993, vars imperium också inkluderar Yves St. Laurent, Gucci och auktionshuset Christie’s.
Pauillac de Latours är slottets tredjevin och kommer från lite yngre rankor från lotter utanför det berömda vingårdsläget Enclos. Château Latour var för övrigt den första egendomen i Bordeaux att introducera ett tredjevin 1973. Jordmånen här består av väldränerade grusjordar med lera längre ner. Druvorna handplockas vid exakt rätt mognad, sorteras noggrant och avstjälkas helt.
Chateau Latour har med sitt förstavin hållit den jämnaste nivån av alla “first growth”-slotten i Médoc de senaste 100 åren. De går mer och mer mot hållbara odlingsmetoder och 2013 bestod 31 Ha av antingen biodynamiskt eller ekologiskt odlade vingårdar. Denna Pauillac de Latour är ett ypperligt tillfälle att prova denna klassiska Bordeaux-producent, framför allt den fina årgången 2010. Vinet har fått 93 p av Robert Parker. ”Den bästa Pauillac jag någonsin provat”, skriver han!!!
Doft
En mycket ren, uttrycksfull och aromatisk doft med toner av svarta vinbär, björnbär och tobak. Här finns också inslag av cederträ och underbara skogstoner.
Smak
Koncentrerat och välbalanserat med bra fräschör och mogna tanniner. Härlig fyllighet med makalös rundhet, massor av mörk frukt samt tobak och choklad! Lång och angenäm eftersmak.
Lagring
Bäst 2016-2028
Mat
Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Tips
Servera vid 17-18 grader och låt gärna lufta en timme i karaff före avnjutning.