2011 Brunello di Montalcino (nr 91011) – Ciacci Piccolomini d’Aragona
299,00 kr
SLUTSÅLD
2011 Brunello di Montalcino är ännu ett fantastiskt vin från Ciacci Piccolomini. Världsklassvin med 93 p från Dina Viner med sköna toner av mörka bär, salvia, choklad och mineraler.
I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Paolo Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling och så bränner de lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet och de har gjort Brunello av absolut toppklass i många år.
Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna känns fräschare och framhäver frukten. Druvorna växer på en höjd av ca 300 m ö h och selekteras hårt vid skörd. Endast de bästa druvorna plockas. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement. Det lagras sedan i 24 månader i stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare 4 månader på flaska.
Denna årgång användes alla Brunello-druvor, även de från Ciaccis specifika vingårdsläge Pianrosso, för att optimera denna Brunello di Montalcino istället för att göra flera olika viner. Vinmakaren har gjort sitt yttersta för att vinet ska nå sin fulla potential och det har han verkligen lyckats med. Denna 2011:a är ännu ett mästerverk som har fått mycket positiva omdömen. Per Bill i Dina Viner kallar det för ”Världsklassvin” och ger det 93 poäng. Tungviktarna Antonio Galloni från Vinous.com och James Suckling ger båda vinet 94 poäng!
Doft
Fräscht och fruktigt med toner av mörka bär, mineral, salvia, choklad och en liten blommighet.
Smak
Smaken är varm, ganska mjuk och mycket balanserad. Vinet är fylligt med inslag av körsbär, granatäpple, salvia, choklad och tobak. Närvarande men fina tanniner, en perfekt balanserad syra och en eftersmak som stannar kvar länge i munnen.
Lagring
Bäst 2016-2026.
Mat
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky. Även perfekt till charktallrik och vällagrade hårdostar.
Tips
Lufta gärna vinet i karaff en timme före servering.