2011 Château de Ferrand (nr 99223)

325,00 kr
Slutsåld!
2011 Château de Ferrand är från en av de äldsta egendomarna i Saint-Emilion och har en nyanserad, lätt utvecklad smak med fatkaraktär och toner av tobak, svarta vinbär, plommon, mullbär, kaffebönor, kakao och ceder.
Château de Ferrands historia började redan under 1600-talet, och är därför en av de äldsta egendomarna i Saint-Emilion. Precis som för andra Grands Crus-egendomar i Bordeaux har slottet haft enormt pompiga perioder – bland andra så vallfärdade Louis XIV och hans hov till dit för att delta på festerna när det begav sig. Idag har egendomen mindre fester och mer vinproduktion. Fram till 1900-talet hade Château de Ferrand tillhört endast två olika familjer, vilket är ovanligt. Numera drivs Ferrand av Pauline Bich Chandon-Moët, samt hennes make Philippe Chandon-Moët.
Saint-Emilion Grand Cru omfattar 3 420 hektar vinodlingar och överlappar appellationen Saint-Emilion. Här odlas framförallt druvsorten merlot. Växtåret 2011 kännetecknades av ovanligt varmt väder från april med flera temperaturtoppar på 30°C. Värmen fortsatte i maj och juni, och årets högsta temperatur, 38°C, uppmättes den 26 och 27 juni. Juli var något svalare och det kom lite regn. Augusti var varm och fuktigt men följdes av en varm och torr september som bidrog till att druvorna mognade bra. Druvorna skördades mellan den 21 och den 29 september.
Håkan Larsson skriver i Allt om vin att vinet är “Trevlig och rätt tillgänglig bordeaux med jättefin, mockatonad ursprungskaraktär, bra frukt, lång finish. I like. Drick nu och fem år framåt.” Johan Edström i Vinbanken håller med med order ” Château de Ferrand 2011 (99223), 325 kr är en klassisk St-Emilion i utvecklad fin form och typisk merlot-frukt (80% merlot, 10% CS, 10% CFr) med sin lite dova höstiga stil mot blåa plommon och svampskog. Lagom sträv med mullig merlotfrukt och bra balanserad syra. Bra Bordeaux som inte ruinerar en. Kan passa perfekt till goda ostar så länge det inte är blåmögel.”
Doft
Komplex doft som har börjat få fin utveckling och har toner av mörka bär, choklad, kaffe och tobak.
Smak
Nyanserad, lätt utvecklad smak med fatkaraktär och toner av tobak, svarta vinbär, plommon, mullbär, kaffebönor, kakao och ceder. Lång, nyansrik eftersmak.
Lagring
Bäst 2018-2023
Mat
Njut till lamm, nötkött och vilt, gärna med gräddbaserade tillbehör. Passar även till smakrika grytor och stekar.