2011 Montecucco (nr 72306) – Ciacci Piccolomini
159,00 kr
SLUTSÅLD!
Montecucco från Ciacci Piccolomini har en fräsch, mogen frukt med inslag av mogna körsbär, viss kryddighet, läder och härlig mörk choklad. Mjuka välintegrerade tanniner.
I ett välbevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Giuseppe Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling. Och så bränner man lite Grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet och de har gjort Brunello av absolut toppklass i många år.
I en Brunelloprovning som tidningen Wine Spectator arrangerade våren 2002 fick deras Brunello di Montalcino Vigna Pianrosso 1997 hela 98 poäng av 100 möjliga. Sedan dess har man alltid legat över 90 poäng.
Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket innebär att de använder mindre, lätt rostade ekfat och framhäver frukten i vinet. Förutom Brunello och Rosso gör de några andra viner i samma klass på andra druvor. Montecucco är ett sådant vin. Kommer från ett grannområde till Montalcino som heter Montecucco. Lagrat 12 månader i 60 hl slovensk ek samt en mindre del i små amerikanska och franska fat. Ett smakrikt och superelegant vin baserat på Sangiovese och en gnutta Merlot. Förförande gott!
Doft
Fräsch, fruktig, doft med inslag av mogna körsbär och läder.
Smak
Fräsch mogen frukt med inslag av mogna körsbär, viss kryddighet, läder och härlig mörk choklad. Mjuka tanniner som är väl integrerade med frukten. Perfekt balans och lång elegant avslutning.
Lagring
Bäst 2015-2019
Mat
Passar väl till de flesta kötträtter och charkuterier samt ostar, men krydda inte alltför mycket för så kan elegansen i vinet överbryggas.
Tips
18-20 grader är en bra temperatur för detta vin.