2011 Radici Taurasi (nr 99371) – Mastroberardino
279,00 kr
SLUTSÅLD
Radici Taurasi är ett vin med stor kraft som kommer att utvecklas fantastiskt. Massor av mörk frukt, inslag av choklad, kryddor och välintegrerade fat.
Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i Sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien.
Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Fiano och Greco di Tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.
Denna Radici Taurasi, som är gjord på noga utvalda druvor från de bästa lägena, är lagrat 24 månader på franska barriquer och slavonska ekfat och minst 24 månader på flaska innan det släpps. Det här är ett kraftpaket som ännu är ganska ungt och helst ska sparas några år till innan du korkar upp, men vinet kan avnjutas nu om du luftar ordentligt i karaff. Denna årgång har bland annat fått Bästa köp! av Allt om Vin och 91 poäng och FYND av Dina Viner
Doft
Tät ännu inte fullt utvecklad doft med inslag av solmogna mörka körsbär, plommon, tranbär, choklad, kryddor, mineraler och fat.
Smak
Ett vin med stor koncentration och kraft men visar i nuläget bara upp en del av den stora potential som finns. Packad med mörk frukt, inslag av choklad, kryddor och väl integrerade fat. Bra balans och lång smak med kraftiga tanniner som kommer att mjukna med lagring.
Lagring
Bäst 2019-2033
Mat
Detta vin skall njutas till kraftfull mat som grytor, vilt och lamm. Gärna till grillat mörkt kött i olika former och slösa lite extra med svartpepparn. Lagrade hårdostar är också gott till.
Tips
Kan avnjutas nu om du luftar i karaff i 3-4 timmar.