Så här beställer du vin

2011 Tiara (nr 79949) – Simonsig

195,00 kr

SLUTSÅLD

Tiara är Simonsigs flaggskeppsvin. Det är en Bordeaux-blend sedan år 1997 då Simonsig inkluderade fyra olika Bordeauxdruvor. Tiara 2011 har korats till ett av Sydafrikas Top 100-viner.

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt.

Tiara är en Bordeaux-blend. Den gjordes första gången 1990 och då den släpptes 1992 blev den en omedelbar succè. Vinet gjordes för att vara kronan på verket av alla Simonsigs röda viner. Ett elegant komplext vin som för att passa en drottning eller prinsessa. Där av namnet Tiara. Det är oftast en fyrdruvs-blandning som varje årgång har något olika proportioner mellan druvorna. Årgång 2011 lagrades vinet i 16 månader på fat, 96 % i franska och 4 % i amerikanska fat. Andelen nya fat var 60 %, 27 % har använts en gång, 4 % två gånger och 9 % tre gånger tidigare.

Bäst 2019-2021.

Doft

Vinet har en stor doft med toner av mogna björnbär, svarta vinbär, bigarråer, samt tydliga lagringsaromer.

Smak

Tiara är ett koncentrerat och kraftigt vin som har toner av mörka bär, rök, ceder och söta kryddor. Vinets mogna tanniner bidrar till vinets fina balans. Tiara är ett stort vin med lång och smakrik eftersmak.

Lagring

Vinet är redo att drickas i dag – vi har redan lagrat vinet färdigt för dig.

Mat

Smakrika och kraftiga rätter av kött, gärna vilt. Vinet passar även till smakrika hårdostar.

Dela med dina vänner