2012 Brunello di Montalcino Pianrosso (nr 90150) – Ciacci Piccolomini d’Aragona
439,00 kr
SLUTSÅLD
2012 Brunello di Montalcino Pianrosso är prestigevinet från Ciacci Piccolomini med toner av mörka bär, mineral, salvia, choklad och en liten blommighet.
I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Paolo Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling och så bränner de lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet och de har gjort Brunello av absolut toppklass i många år.
Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna känns fräschare och de framhäver frukten. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat samt ca 8 månader på flaska. Brunello di Montalcino Pianrosso är deras prestigevin och gjord enbart på druvor får deras bästa vingård som heter just Pianrosso.
I en Brunelloprovning som tidningen Wine Spectator arrangerade våren 2002 fick deras Brunello di Montalcino Pianrosso 1997 hela 98 poäng av 100 möjliga. Sedan dess har de alltid legat över 90 poäng. DinaViner gav nyligen detta vinet omdömet “Världsklassvin” med 96 poäng (Superfynd)!
Doft
Fräscht och fruktigt med toner av mörka bär, balsamvinäger, mineral, salvia, choklad och en liten blommighet.
Smak
Smaken är varm, ganska mjuk och mycket balanserad. Vinet är fylligt med inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, violer, te, choklad och tobak. Närvarande men fina tanniner, en perfekt balanserad syra och en eftersmak som stannar kvar länge i munnen.
Lagring
Bäst 2018-2032
Mat
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky. Även perfekt till charktallrik och vällagrade hårdostar.
Tips
Lufta gärna vinet i karaff en timme före servering.