2012 Château La Gravette Lacombe (nr 99331)

159,00 kr
Slutsåld!
2012 Château La Gravette Lacombe är ett utvecklat och nyanserat vin från Médoc som med fördel ackompanjerar mörkt kött med örter och gräddsås.
Château La Gravette Lacombe har en lång historia och omnämns så tidigt som 1850 av Cocks and Feret, och är sedan 1893 klassificerat som ett Cru Bourgeois. Själva slottet ligger i staden Lesparre-Médoc, men de 10 Ha stora vingårdarna finns på olika ställen i Médoc som innefattar flera kommuner. Jordmånen, som består av fin grusjord, producerar ypperlig cabernet sauvignon som verkligen kommer till sin rätt här och har bra lagringspotential. I kombination med petit verdot och merlot skapas här viner i sann Médoc-anda. I frosten 1956 strök en hel del rankor med, men Marcel Andron tog vingården under sina vingar och planterade nya stockar, vilket vi idag är tacksamma för.
Vingårdarna sköts mycket noggrant och druvorna vinifieras i familjen Lacombes moderna anläggning i Civrac Médoc, där de även driver Château Bessan Ségur. Druvorna sorteras för hand och jäser i temperaturreglerade ståltankar. Målet med vinifieringen och lagringen är att få fram den distinkta karaktären och den naturliga elegansen i frukten. De har lyckats mycket bra med detta och Château La Gravette Lacombe spås uppnå nya höjder inom det närmaste decenniet. Årgång 2012 har fått 90 poäng av Wine Enthusiast samt vunnit guldmedalj i tävlingen Vignerons Independants och Challenge International Blaye. Håkan Larsson skriver i Allt om vin att vinet är “Bra basbordeaux i tämligen utvecklad, lammvänlig stil. Öppen, riktigt trevlig doft med mockatonad ursprungskaraktär. Riktigt bra, redan drickvänlig smak i moderniserad, ändå prydligt strukturerad stil. Drick nu och två år framåt. ”
Doft
Fruktig, utvecklad doft med inslag av svarta vinbär, ceder, örter, choklad, vanilj och rostad fatkaraktär.
Smak
Utvecklad och nyanserad smak med fatkaraktär och toner som känns igen från doften. Vinet har en angenäm struktur och uppiggande syra med en lång eftersmak.
Lagring
Bäst 2018-2020
Mat
Njut till lamm eller nötkött men även bra partner till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar samt till milda hårdostar.