2012 Chinon Clos de la Dioterie (nr 92246) – Charles Joguet
319,00 kr
SLUTSÅLD!
2012 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin som vi nu har fått en allokering på 144 flaskor av. Här jobbar de med lågt skördeuttag och 80 år gamla vinstockar som ger ett oerhört koncentrerat vin.
Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit Chenin Blanc.
Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av Domainen och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av de starka personligheterna Jacques Genet, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet, en extremt trogen grupp som arbetar hårt året runt och alltid i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med stor respekt för natur och tradition.
2012 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin som vi nu har fått en allokering på 144 flaskor av. Här jobbar de med lågt skördeuttag och 80 år gamla vinstockar som ger ett oerhört koncentrerat vin. Det är ännu ungt och behöver några år i källaren för att öppna upp. Vi tackar och applåderar för detta superbra vinmakeri. Först till kvarn!
Doft
Ung och ännu oförlöst men oj vad mycket som komma skall! Här finns jordgubbar, hallon och svarta vinbär i ett djup och koncentration som man sällan stöter på.
Smak
Ett oerhört fylligt vin med fräsch och delikat bärighet som paras med mjuka tanniner. Detta vin är på gränsen till dekadent där den underliggande kraften döljs av alla yppiga smaker och mjuka tanniner. Vinet avslutas med en lång härlig eftersmak som aldrig tar slut.
Lagring
Bäst 2017-2025
Mat
Vildfågel som duva, vildand, fasan etc. Lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.