2012 Chinon Les Varennes du Grand Clos (nr 92930) – Charles Joguet
199,00 kr
SLUTSÅLD
2012 Chinon Les Varennes du Grand Clos är gjord i en modern snygg stil med bärig fruktighet, djupa och ganska komplexa toner som börjar förlösas.
Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit Chenin Blanc.
Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av Domainen och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av de starka personligheterna Jacques Genet, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet, en extremt trogen grupp som arbetar hårt året runt och alltid i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med stor respekt för natur och tradition.
Chinon Les Varennes du Grand Clos kommer från 35 år gamla rankor som växer i kalkrika och leriga jordar. Efter jäsning på ståltank har vinet lagrats på franska ekfat i 16 månader. Vinet är gjord i en modern snygg stil med bärig fruktighet, djupa och ganska komplexa toner som börjar förlösas. Denna årgång bjuder på ett underbart smakrikt och samtidigt elegant vin med sammetslen smak av mörka bär och lite kryddighet. Vinet kan med fördel lagras i flera år men har börjat öppna upp redan nu. Ät lamm kryddat med rosmarin och vitlök tillsammans med detta vin – en sann njutning!
Doft
Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, örter, ceder, skogshallon och lakrits.
Smak
Rund, ännu ganska ung, fyllig smak med inslag av svarta vinbär, slånbär, muskot, eneträ, hallon, örter och fina fattoner. Lång härlig avslutning med mjuka och väl integrerade tanniner. Fräscht, elegant och gott!
Lagring
2016-2021
Mat
Perfekt till lamm, gärna med rosmarin, vitlök och en gräddig potatisgratäng. Eller varför inte kalv med kantarellsås?