2012 Pauillac de Latour (nr 95535) – Château Latour

699,00 kr
SLUTSÅLD
Elegant och koncentrerat med en påtaglig balans mellan fräschör, mogna tanniner och en härlig fyllighet. I smaken finns en komplexitet av mörk frukt samt tobak, kryddor, lite blommighet och en hint av stenig mineralitet. Lång och angenäm eftersmak.
Château Latours historia går tillbaka till 1300-talet, men de vingårdar som detta slott numera är världsberömt för etablerades inte till fullo förrän på 1600-talet. Egendomen är belägen i södra Pauillac, precis på gränsen till St Julien och sträcker sig över 78 hektar. Efter en period av engelskt ägandeskap, såldes egendomen till Allied Lyons 1989 och köptes sedan av den franska mångmiljardären François Pinault 1993, vars imperium också inkluderar Yves St. Laurent, Gucci och auktionshuset Christie’s. Château Latour var ett av de fyra slott som fick den förnämsta utmärkelsen 1er cru classé i 1855 års franska vinklassificering och har sedan dess varit ett av världens mest eftertraktade viner. Egendomen jobbar aktivt för hållbara odlingsmetoder och 2013 bestod 31 hektar av antingen biodynamiskt eller ekologiskt odlade vingårdar.
Le Pauillac de Latour är slottets tredjevin och kommer från lite yngre rankor från vingårdslägen utanför det berömda vingårdsläget Enclos. Château Latour var den första egendomen i Bordeaux att introducera ett tredjevin 1973 och sedan 1990 produceras Pauillac de Latour varje år. Vinet gjordes från början främst för restaurangvärlden eftersom det fanns en stor efterfrågan på ett mer tillgängligt vin, som inte behövde lika lång lagring. Kvaliteten går inte ta miste, vinet har nått stora framgångar och får kontinuerligt höga betyg av vinkritiker. Jordmånen består av väldränerade grusjordar med underliggande lera. Druvorna handplockas vid exakt rätt mognad, sorteras noggrant och avstjälkas helt. Ungefär 20 procent av ekfaten som används är nya.
Svenska vinkritikern Per Bill ger vinet 93+ poäng i Dina Viner.
“93 poäng (+) Mild, aromatisk bouquet med komplex frukt, orientaliska kryddor, blommor, mineraler och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, röda plommon, kaffe, mörk choklad, chokladmousse, orientaliska kryddor, blyerts, ceder, mineraler och fat.”
Doft
Ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, björnbär, söta kryddor, blå blommor, krita och tobak.
Smak
Elegant och koncentrerat med en påtaglig balans mellan fräschör, mogna tanniner och en härlig fyllighet. I smaken finns en komplexitet av mörk frukt samt tobak, kryddor, lite blommighet och en hint av stenig mineralitet. Lång och angenäm eftersmak.
Lagring
Bäst 2018-2025
Mat
Njut till lamm eller nötkött men till vilt, gärna av fågelslag, med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Tips
Servera vid 17-18 grader och låt gärna lufta en timme i karaff före avnjutning.