Så här beställer du vin

2012 Simonsig Redhill Pinotage (nr 76899) – Simonsig Estate

249,00 kr

Äntligen finns möjligheten att prova Redhill Pinotage från den hyllade årgången 2012 som börjat visa på begynnande mognad, lagrat under perfekta omständigheter.

Beställ här

Pinotage, som är en korsning mellan pinot noir och cinsaut, har på många sätt kommit att bli Sydafrikas signum efter att professor Perold korsade fram den nya druvsorten i Stellenbosch i mitten av 1920-talet . Det första röda vinet som släpptes från Simonsig Estate 1970 var därför av just denna “nationaldruva”. De vinrankor som används till Redhill växer i röd jord som består av söndervittrat skiffer och som ger perfekta förhållanden för odling av blå druvor. Efter skörd avstjälkas och krossas druvorna lätt. De förs sedan över till två öppna jäskar där de jäser vid en temperatur av maximalt 29°C. Efter en vecka pressas vinet och jäsningen avslutas på tankar. Vinet lagras sedan i 17 månader på på franska och amerikanska ekfat, knappt 90 % nya och resterande del tidigare använda. 2012 blev en mycket torr årgång och skörden var mycket liten. Året bjöd på ett svalt klimat och gav druvor av hög kvalitet med koncentrerad frukt från små druvor.

Simonsig har arbetat kontinuerligt för att fullända kvaliteten med varje årgång och år 2006 fick de sin belöning för arbetet då Redhill (som enda pinotage) tilldelades fem stjärnor av John Platter.  Sedan dess har Redhill Pinotage vunnit många priser, bland annat diamant på Winemakers Choice Award och guld på International Michelangelo Award.

Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan år 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köpte Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika.

Doft

Stor och intensiv doft med begynnande mognad, fatkaraktär och toner av björnbär, plommon, mörk choklad, höstlöv, ceder och söta kryddor.

Smak

Vinet är mycket fylligt och bjuder intensiva aromer som känns igen från doften. Lång och kryddig avslutning.

Lagring

Bäst 2020-2024.

Mat

Gott till smakrika rätter av vilt, lamm och annat mörkt kött. Passar även bra till ostar.

Tips

Dekantera gärna vinet cirka en halvtimme innan servering varsamt så att inte fällningen följer med.

Dela med dina vänner