2012 Un Jour (nr 92006) – Le Clos d’un Jour
199,00 kr
SLUTSÅLD!
Un Jour är ett mycket kraftfullt vin och just nu ganska stramt i stilen. Packad med spännande smaker som mörka bär, choklad, peppar och örter.
Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det Malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner jämfört med alla andra regioner i Europa. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Här har av tradition gjorts tunga, ganska klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner. En ny generation unga vinmakare har nu tagit över och utvecklat vinifikationen till mer fruktdrivna viner som passar den moderna smaken.
Domaine Clos d’un Jour är ett mycket bra exempel på denna utveckling. Här gör paret Veronique och Stefan Azemar fantastiska saker till bråkdelen av priset för motsvarande kvalitet i mer ”kända” regioner. Han är försiktig med faten och filtrerar inte sina viner, vilket medför en enorm koncentration av frukt och där druva och terroir verkligen får fullt utrymme. Vidare har ha satsat på en mycket läcker design vilket förhöjer upplevelsen på middagsbordet.
2012 Un Jour är prestigevinet som kommer i en helcool flaska. Försiktig användning av ek och ingen filtrering ger ett kraftfullt, koncentrerat vin packat med frukt och tanniner som inte lämnar någon oberörd! Vinet är ännu ungt och mår bäst av en rejäl luftning innan avnjutning. Vi bugar och tackar för denna prestation! Per Bill på Dina Viner är också imponerad. Han skriver: “…ännu en bra årgång från en producent som år efter år levererar fantastiska viner som i mitt tycke tillhör det bästa och mest prisvärda man kan hitta i Cahors. För 199 kronor är detta ett lysande
bra köp!”
Doft
Stor, koncentrerad men ännu ganska ungdomlig doft av blåbär, björnbär, viol, lakrits, kaffe och vanilj.
Smak
Ett mycket kraftfullt vin och just nu ganska stramt i stilen. Packad med spännande smaker som mörka bär, choklad, peppar och örter. Detta vin är dock inget för veklingar utan här krävs mat i någon form för att matcha kraften och smakrikedomen i vinet.
Lagring
Bäst 2017-2028
Mat
Passar till mörkt kött och vilt i olika former. Fungerar även bra till ostbrickan där fruktigheten väl matchar även ganska tuffa ostar.
Tips
Lufta i karaff 2 timmar före avsmakning och häll sedan tillbaka i flaskan.