Så här beställer du vin

2013 Ancestor Vine Grenache 1850 (nr 76466) – Cirillo Estate

529,00 kr

SLUTSÅLT

Från världens äldsta grenacherankor kommer denna hajpade sommelierfavorit som för första gången finns att köpa på svensk mark.

Marco Cirillo är inte bara en av de mest intressanta unga vinmakarna i Australien – han är också en av dem som kan skatta sig lyckligast; hans vingårdar är nämligen planterade med några av världens äldsta rankor med sina hisnande 170 år ålder. Dagens historia börjar när familjen Cirillo flyttade till det lilla distriktet Light Pass i Barossa Valley år 1969. Marcos pappa Vincent (som kom från en gammal druvodlarfamilj i italienska Kalabrien) drev pubar inom hotell-branschen i slutet av 50- och 60-talet och köpte i samma han en vingård i området. Därmed blev familjen Cirillo förmyndare till några exceptionellt gamla vingårdar (så kallade ancestor vineyards) som planterades redan 1848 – idag anses de vara världens äldsta, ännu kommersiellt producerande, rankor av såväl grenache som sémillon. Jordmånen i Vine-Valeområdet består av gyllene sand. De gamla rankorna har bara beskurits en gång de senaste 40 åren när man 1978 ryckte upp några döda delar av vingården och efter att ha låtit marken ligga i träda fram till 1993 planterade några hektar shiraz och mataro (mourvèdre). De nya mataro-rankorna togs från sticklingar till nio vildväxande mataro-rankor i grenachevingården från 1848. Genom minutiöst hantverk har man tagit hand om de gamla rankorna och det är anledningen till att de än idag är vid så god vigör. Det är just den sandiga jordmånen som hjälpt till att hålla den fruktade vinlusen phylloxera borta eftersom den inte trivs i sandig jord. De gamla knotiga rankorna har mycket djupt gående rötter som hjälper dem att stå emot väder och vind, men som enligt Marco också bidrar med ”visdom, själ och betydelse”. Marco Cirillo är den yngsta av familjens fyra barn. Han har sedan barnsben hjälpt till i vingårdarna. Under sena 1990-talet studerade han till vinmakare på Charles Sturt University i Wagga Wagga och har sedan dess arbetat aktivt och förfinat sina djupa kunskaper om vinmakaryrket på familjens gård. Innan Marco tog över såldes dessa druvor till giganter som Rockford, Peter Lehman, St. Hallet och Torbreck, men Marco ville också göra något eget med sina stora visioner. Hans utveckling som vinmakare blir tydligare för varje år och han räknas till en av Australiens snabbast växande stjärnor som under de senaste åren uppmärksammats av stora sommelierer. Men du hittar aldrig Cirillos viner bland journalisternas poängsystem – Marco och hans gäng anser att tillgången är så liten att det är bättre att vinälskare världen runt får njuta av flaskorna istället.

Vinifikation

2013 Ancestor Vine Grenache 1850 är en 3 hektar stor så kallad “ancestor vineyard” vilket löst kan översättas till “Förfädernas vingård” – ett epitet som enbart ges till de allra äldsta vingårdarna. I det här fallet kan det inte vara närmre sanningen då det inte finns några grenache-rankor i världen med högre ålder. Rankorna planterades 1848 (man rundade upp cuvéen till 1850 eftersom en annan producent redan använde sig av 1848 i namnet) – alltså för hisnande 172 år sedan. Vinet är lagrat i 24 månader på gamla ekfat av typen hogshead. Stilen är gjord för att lyfta frukten och druvan snarare än ekkaraktär och man levererar ett utsökt balans och finess i ett sällan skådat slag – målet är att låta vingården själ tala i flaskan. Vinet släpps på marknaden först efter fem år för att hans anhängare skall slippa lagra vinet länge innan de kan njuta det – det visar redan nu upp en förtjusande mogen karaktär men kan lagras i minst tio år till.

Doft

2013 Ancestor Vine Grenache 1850 är djupt koncentrerad och fruktig med inslag av körsbär, charkuterier, vitpeppar, anisfrön,  nymalda kaffebönor, plommon, choklad och fat. Doften visar på en stor finessrik komplexitet och ett ljuvligt samspel mellan aromerna.

Smak

Smaken är intensiv och fyllig med tydlig fruktkaraktär och en god balans mellan syra och kropp. Eftersmaken är lång och druvtypisk med en tilltalande pepprighet. En stor upplevelse!

Lagring

Bäst 2020-2030

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner