2013 Barbaresco San Stunet (nr 73292) – Piero Busso
499,00 kr
SLUTSÅLD!
2013 Barbaresco San Stunet är ett mycket elegant och komplext vin med toner av röda bär, vildhallon, mynta, kryddor, chark och ceder. Underbar eftersmak!
Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.
Druvorna i Piero Busso Barbaresco San Stunet kommer från den delen av vingården som heter San Stefanetto som ligger i Treiso. Busso köpte 1,2 hektar av vingården 1994. Vingården är brant, den ligger på ungefär 400 meters höjd och vetter mot sydost. En del av vinstockarna planterades för tio år sedan, den andra delen för 50 år sedan. Jordmånen består av ljus, kalkrik sandblandad lera. Druvorna skördas för hand när de uppnått fenolisk mognad. Druvklasarna fraktas skonsamt i små korgar för att undvika att druvorna spricker och därmed riskera bakterieskador eller spontan jäsning. Jäsning och macerering sker i temperaturkontrollerade ståltankar. De använder endast naturlig jäst. Vinet lagras sedan i ekfat. För årgång 2013 lagrades 90% i botti om 2000 och 2500 liter och 10% i barriquer, i totalt 18 månader. Sedan 6 månader i flaska. Vinet har inte klarats eller filtrerats.
Doft
En mycket elegant och stor doft av tjära, läder, rosor, viol, örter och härliga inslag av torkade kryddor och animaliska toner.
Smak
Vinet har ett torrt och fruktig anslag. Det är tanninrik, men tanninerna är sammetslena och smälter bra tillsammans med frukten och ger därför en mycket skön balans i munnen. Smaken har toner av röda körsbär och röda fräscha plommon, vildhallon, mynta, kryddor, chark och ceder. Det har en helt underbar eftersmak som sitter kvar länge med inslag av kryddor, ceder och blommor.
Lagring
Drick 2017-2037. Vinner på lagring.
Mat
Brasato al barbaresco är mycket gott till vinet (använd ett lätt vin av nebbiolo). Boeuf bourguignon blir också också mycket gott till när du serverar ett gott, krämigt potatismos till med både grädde och smör. En god svamprisotto är också en favorit.
Tips
Lufta gärna en timme i glaset innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.