2013 Brunello di Montalcino (nr 95808) – Ciacci Piccolomini d’Aragona
299,00 kr
Slutsåld!
2013 Brunello di Montalcino från Ciacci Piccolomini bjuder på stor och inbjudande doft av tobak, mogna körsbär, hallonkompott, lakrits, kryddor och ekfat.
Paolo Bianchini och hans familj ärvde det mäktiga 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino år 1985. De bedriver idag vinproduktion, olivodling, biodling och bränner lite grappa. De gör Brunello av absolut toppklass och har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino, vilket bland annat innebär tillgängligare och tydligare frukt. Vinet är naturligtvis gjort på 100 procent sangiovese (vars klon i Montalcino går under namnet brunello). Druvorna växer på en höjd av ca 300 m ö h och selekteras mycket noggrant vid skörd. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement och lagras sedan i 24 månader på stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare fyra månader på flaska.
2013 blev en lite svalare årgång och har fått fyra stjärnor och fem. Vinerna utmärks av elegans, energi och lagringsduglighet. Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2013 har tilldelats hela 95 poäng av Wine Enthusiast. Dina Viner ger vinet 94 poäng och omdömet Superfynd! (+++) med orden “Smaken är ung, fräsch och fruktig med bra balans, bra syra och inslag av körsbär, tranbär, lingon, granatäpple, earl grey, blodgrapefrukt, balsamvinäger, mineraler och fat. Ett ungt friskt vin med komplex frukt, läcker syra och ung, elegant eftersmak. Drick 18-33.”
Doft
Stor och inbjudande doft av tobak, mogna körsbär, hallonkompott, bergamott, lakrits, kryddor och ekfat.
Smak
Ung, välbalanserad och fyllig smak med tydliga tanniner och härlig syra. Lång eftersmak.
Lagring
Bäst 2020-2033
Mat
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky.
Tips
Lufta gärna vinet i karaff en timme före servering.