Så här beställer du vin

2013 Brunello di Montalcino Pianrosso (nr 7066301) – Ciacci Piccolomini d’Aragona

499,00 kr

SLUTSÅLD

2013 Brunello di Montalcino Pianrosso är prestigevinet från Ciacci Piccolomini med toner av mörka mogna bär, salvia, choklad och örter. Tydlig tanninstruktur och fin syra.

I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Paolo Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling och så bränner de lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet och de har gjort Brunello av absolut toppklass i många år.

Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna är fruktiga och inte kräver  lika lång lagring i flaska innan de är njutbara. Vinet har lagrats i tre år på slovenska ekfat samt ca 8 månader på flaska. Brunello di Montalcino Pianrosso är deras prestigevin och gjord enbart på druvor får deras bästa vingård som heter just Pianrosso.

I en brunello-provning som tidningen Wine Spectator arrangerade våren 2002 fick deras Brunello di Montalcino Pianrosso 1997 hela 98 poäng av 100 möjliga. Sedan dess har de alltid legat över 90 poäng.

Doft

Intensiv fruktig och kryddig doft med fräschör dominerad av mogna röda och mörka bär, salvia, choklad och lakrits.

Smaken är fyllig och fruktig av mogna, mörka körsbär, plommon, viol, örtkryddor samt toner av mörk choklad, kaffe och vanilj. ganska mjuk och mycket balanserad. Balanserade tydliga tanniner, fin syra och lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Ett härligt vin att dricka till grillat lamm, mustiga köttgrytor på vilt med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky, nötkött med örtiga inslag och potatisgratäng.

Tips

Lufta gärna vinet i karaff en timme före servering.

Dela med dina vänner