2013 Côte Rousse (nr 72854) – Aiguelière
195,00 kr
SLUTSÅLD!
Kraftfull syrah-dominerad smak med koncentrerade mörka bär, typisk sydfransk garrigue med toner av örter som rosmarin och lavendel samt en fin kryddighet.
Domaine l’Aiguelière är en mycket omskriven familjeproducent från Montpeyroux i Languedoc, södra Frankrike. Ett område som de senaste åren har varit stor omvälvning och börjat producera fantastiska viner. Denna domaine har två toppviner varav Côte Rousse är det ena. Gjort på Syrah-druvor från 80 år gamla vinstockar i en kraftigt terrasserad vingård där skördeuttaget är futtiga 20 hl per ha. Detta ger oerhört koncentrerade viner i absolut världsklass. Côte Rousse är något mjukare och fruktigare i stilen än Côte Dorée som är deras andra toppvin.
Producenten gör sina viner i traditionell stil men med moderna metoder. Côte Rousse har lagrats i 8 månader på fransk ek och har inte filtrerats. Internationella vinjournalisten Robert Parker har skrivit lyriskt om tidigare årgångar och har gett vinet 90-96+ poäng beroende på årgång. Det har även fått fantastiska recensioner i Revue des Vins de France som gjorde en vertikalprovning på dessa rariteter. 2013 är en fantastisk årgång med fin energi och tät, koncentrerad frukt. Vinner på lagring men går utmärkt att dricka nu med dekantering och luftning. 90 poäng och silvermedalj i Decanter!
Doft
Massor av mörka bär i doften, typisk sydfransk garrigue med toner av örter som rosmarin och lavendel samt en fin kryddighet.
Smak
Kraftfull syrah-dominerad smak där den koncentrerade frukten bär upp de kännbara tanninerna. Röda och blå plommon, en fin fruktsötma, härlig örtighet, lite kryddighet från faten samt en lång, koncentrerad avslutning i perfekt balans.
Lagring
Bäst 2018-2025
Mat
Passar bra till de flesta kötträtter men är en självklar vinnare till höstens vilt, lamm och mustiga grytor. Fungerar även bra med hårdostar.
Tips
Detta vin skall absolut dekanteras och det av två skäl. 1. Vinet är ofiltrerat och det samlas en del fällning i botten. Låt flaskan stå upp några timmar före dekantering. 2. Vinet behöver luftas för att frukten ska blomma ut.