2013 Galets Rouges (nr 76923) – Château Mourgues du Grès
116,00 kr
SLUTSÅLD
Galets Rouges från södra Frankrike har en mogen, koncentrerad smak med tydliga örter, toner av björnbär och jordgubbar, fina tanniner och en lång eftersmak.
François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar, som ligger nära floden Rhône, som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. Mycket därför att vinerna håller en oerhört hög kvalité och är personliga och karaktärsfulla. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här.
Galets Rouges är en härligt sydfransk blandning som har fått sitt namn från de stora stenar, galets, som på lokal dialekt även kallas grès, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Robert Parker har testat tidigare årgångar av detta vin och gett det upp till 92 poäng. Han tycker att det påminner om Châteauneuf-du-Pape i sin bouquet. 2013 var en utmanande årgång i södra Frankrike, men Mourgues du Grès har verkligen skapat viner med hög koncentration och ren, fin frukt. Detta vin är ett äkta fynd för alla som tycker om södra Frankrike och dess viner.
Doft
Solmogen frukt i doften tillsammans med den typiska sydfranska garriguen som oregano och timjan. Här samsas mörka bär med söta jordgubbar och lite kryddiga dofter av vitpeppar.
Smak
Mogen, koncentrerad smak med tydliga örter, fruktiga toner av björnbär och jordgubbar, balanserade, fräscha syror, fina tanniner och en lång eftersmak. Gott!
Lagring
Bäst 2016-2018
Mat
Lamm såklart – i alla former – stek, kotletter eller gryta. Men annat mörkt kött går också bra, gärna med örter, vitlök och svamp. Även kittostar och hårdostar är gott till.
Tips
För att få vinet till 18 grader då det är godast, lägg in det i kylen en kvart innan det ska drickas.