2013 Langhe Barbera (nr 91111) – Josetta Saffirio

139,00 kr
SLUTSÅLD!
Langhe Barbera från Josetta Saffirio har en ren, mjuk, bärig stil åt det moderna hållet. Som vanligt en topprestation med betyget FYND! i Allt om Vin.
1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.
Det är första gången någonsin som Josetta Saffirio producerar en Barbera från Langhe-området. Tack vare druvor av hög kvalitet från utvalda odlare i Langhe-området som inte själva buteljerar vin, har Josetta producerat ett härligt fruktigt vin med stor potential att utvecklas fint i framtiden. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat av slovensk ek där vinet lagras i 12 månader. Därefter dras det över till cementtankar där det ligger till den andra vintern efter skörd, då vinet buteljeras. Denna Langhe Barbera har fått betyget FYND! i Allt om Vin och är en av Håkan Larssons fem februarifavoriter. Ännu en gång har Josetta Saffirio presterat på toppnivå!
Doft
Intensiv, ren doft med inslag av mörka körsbär, mullbär, pinjenötter, örter och rostade fat.
Smak
En härlig fruktig smak av mullbär, körsbär, rostade fat och vanilj. Ett ungt vin med stor potential att utvecklas men går att njuta redan nu. Fin fyllighet med mjuka tanniner och lång eftersmak.
Lagring
Bäst 2016-2019
Mat
Detta rena och fruktiga vin passar bäst tillsammans med krämiga och lätt lagrade ostar. Fågel, vitt kött och charkuterier är också en bra kombination.
Tips
Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna 30-60 minuter i karaff före avnjutning.
Du kanske också gillar
-
Läs mer
2016 Barbera d’Alba Superiore Magnum (nr 75566) – Josetta Saffirio..
389,00 kr Italien, Piemonte