Så här beställer du vin

2013 Red Queen of the Eden Valley Shiraz (nr 76338) – Dandelion Vineyards

699,00 kr

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks samt vännerna Carl Lindner och Bradley Rey. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2008 Lionheart of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2010 utsågs Elena till ”Young Gun Australian Winemaker of the Year”, för att nämna några. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår. Dandelion Estate utsågs nyligen till “New World Producer of the Year 2020”.

Vinifikation

2013 Red Queen of the Eden Valley Shiraz är skickliga vinmakaren Elena Brooks prestigevin. Vingården har fått sitt namn av gamla ägaren Colin Kroehn (som skötte om den under hela sitt vuxna liv) och ligger belägen i Eden Valley och kröntes tidigt av Elena till hennes röda drottning. Vingårdens 108-åriga rankor (planterade 1912) har förutom en hisnande ålder även altitud och perfekt lutning. Jordmånen består av kalksten och sten och är beströsslad med kvartsit som ännu finns kvar – spektakulärt färgade med järnrika fåror – i den 1,600 miljoner år gamla Barossabassängen. Druvorna handskördades den 8 april 2013 och jästes som 2/3 avstjälkade och 1/3 hela klasar. Jäsningen startade naturligt och fortskred under 11 dagar i öppna jäskar (jästkappan pressades ner två gånger om dagen). Den efterföljande fatlagringen ägde rum i 50% nya och 50% ettåriga franska ekfat under 2,5 år. Buteljeringen ägde rum utan klarning eller filtrering. 2013 var den åttonde årgången av red Queen.

James Haliday, 95 poäng: “Nonsense ersatz gold circles on the back label; one-third whole bunches in the bottom of open fermenters, two-thirds crushed on top, matured in 50% new and 50% used French oak for 30 months. The full-on vinification was appropriate for the high quality fruit from 90yo vines. Drink to 2033.”

Doft

Doften är storslagen och koncentrerad, med friskt aromatiska aromer av plommon, björnbär, kolanöt, lagerblad, mysk, kanel och nejlika.

Smak

Smaken är djup, voluminös och elegant, med ännu ungdomligt bäriga toner och en mycket frisk syra som omfamnas av mästerligt snidade tanniner. Vinet är kraftfullt men finstämt i en kombination av balans och intensitet som är svår att värja sig mot. Eftersmaken är lång och komplex med såväl frukter, kryddor och earl gray i de efterklingande noterna.

Lagring

Bäst 2020-2035

Mat

En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner