Så här beställer du vin

2014 Barbaresco Albesani (nr 75902) – Piero Busso

Ekologiskt

479,00 kr

Slutsåld.

2014 Barbaresco Albesani är ett mycket elegant och komplext vin med toner av röda bär, vildhallon, mynta, kryddor, chark och ceder. Underbar eftersmak!

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Vingården Albesani ligger strax norr om Neive och omfattar totalt 72 hektar, av vilka Piero Busso äger 1,3 hektar. Druvorna i det här vinet kommer från den delen av vingården som heter Borgese och ligger ungefär 320 meter över havet. Det ligger i syd-västlig riktning, och jordmånen består av kalkrik lera. Vinrankorna är mellan 25 och 50 år gamla. Skördeuttaget är 35 hektoliter per hektar.

Jäsning och macerering sker i ståltankar och pågår i ungefär 10-15 dagar. Piero Busso använder endast naturlig jäst. Efter jäsning lagras vinet i botti (2000 – 2500 liter) i 24 månader, sedan 6 månader i flaska. Vinet har varken klarats eller filtrerats.
Den årliga produktionen ligger i snitt på 4 000 styck 75 cl flaskor och 320 magnumflaskor.

Doft

Mycket ung, men redan elegant och komplex doft av rosor, viol, örter, röda bär, tjära, läder, och oemotståndliga inslag av torkade kryddor och lite animaliska toner. En klassisk doft av ett bra Barbaresco-vin.

Smak

Vinet har ett torr och stram karaktär men utmärks framför allt av balans och harmoni mellan frukt, fyllighet, syra och tanniner. Smaken har toner av körsbär, hallon, plommon, vildhallon, torkade örter, chark och ceder. Underbar eftersmak med en enastående längd.

 

Lagring

Drick 2018-2037. Vinner på lagring.

Mat

Brasato al Barbaresco är det perfekta giftermålet till Barbaresco Albesani (använd ett lätt vin av nebbiolodruvan i maten). Boeuf bourguignon blir också en mycket bra kombination när du serverar en god, krämig potatismos till som innehåller både grädde och smör. En krämig svamprisotto är också en favorit.

Tips

Lufta gärna två timmar innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.

Dela med dina vänner