2014 Barbaresco Mondino (nr 95831) – Piero Busso
289,00 kr
SLUTSÅLD
2014 Barbaresco Mondino är ett mycket elegant och komplext vin med toner av röda bär, hallon, kryddor, chark och ceder.
Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.
Druvorna till detta vin kommer från vingården Albesani i som ligger strax norr om Neive och omfattar totalt 72 hektar, av vilka Piero Busso äger 1,3 hektar. Gården ligger i syd-västlig riktning, och jordmånen består av kalkrik lera. Planteringstätheten i vingården är 6 000 vinstockar per hektar. Vinstockarnas ålder är mellan 30-55 år och skördeuttaget är 35 hektoliter per hektar.
Jäsning och macerering sker i ståltankar och pågår i ungefär 10-15 dagar. Piero Busso använder endast naturlig jäst. Efter jäsning lagras vinet i botti (2000 – 2500 liter) i 24 månader, sedan 6 månader i flaska. Vinet har varken klarats eller filtrerats.
Den årliga produktionen ligger i snitt på 4 000 styck 75 cl flaskor och 320 magnumflaskor.
Doft
Kryddig, nyanserad och lätt utvecklad doft med inslag torkade körsbär, plommon, kanel, rosor, ceder, fat, kakao och vanilj.
Smak
Vinet har ett torr och stram karaktär med fantastiskt fin balans och harmoni mellan frukt, fyllighet, syra och tanniner. Smaken har toner av körsbär, hallon, plommon, torkade örter och ekfat. Lång och nyanserad eftersmak.
Lagring
Drick 2018-2037. Vinner på lagring.
Mat
Brasato al Barbaresco är det perfekta giftermålet till Barbaresco Mondino (använd ett lätt vin av nebbiolodruvan i maten). Boeuf bourguignon blir också en mycket bra kombination när du serverar en god, krämig potatismos till som innehåller både grädde och smör. En krämig svamprisotto är också en favorit.
Tips
Lufta gärna två timmar innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.