Så här beställer du vin

2014 Barolo Briccolina (nr 78303) – Rivetto Dal 1902

1.299,00 kr

2014 Barolo Briccolina från biodynamiske Enrico Rivetto är en ny bekantskap i klubben som vi vars viner vi längtat efter! Briccolina är hans topp-Barolo.

The Wine Advoat: 93 poäng

Beställ här

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin.  År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

Enricos hem – Tenuta Lirano – och dess vingårdar ligger högst upp på toppen av en kulle med enastående utsikt över området, 400 meter över havsnivå. Lirano ligger exakt på gränsen där Barolo och Alba möts och här är jordmånen typisk för Serralunga d’Alba med sina kalkrika lerjordar med spår av märgel. Enrico sköter idag om 15 hektar vingårdar, 6 hektar nötträd och en hektar som vigts åt andra grödor. Samtliga vingårdar är samlade kring familjegården vilket möjliggör en snabb chans att reagera effektivt mot problem som kan tänkas uppstå. Förutom nebbiolo och barbera ser Enrico det som sin uppgift att hålla liv i lokala druvsorter som den gröna druvan nascetta. Dessutom experimenterar han med den uråldriga tekniken att lagra vin i terracotta-amforor och skapar ett fenomenalt mousserande vin som görs på enbart toppen av nebbioloklasarna och som får ligga 60 månader på sin jästfälllning. Enricos viner lagras länge på gamla ekfat samt på flaska innan det släpps på marknaden – detta möjliggörs av att han med hjälp av nät silar bort kärnorna i vinerna för att undvika bitterhet. Ett hantverk i ordets rätta bemärkelse!

Toppvinet 2014 Barolo Briccolina kommer från nebbiolodruvor som vuxit på kullarna i kommunen Serralunga dA’lba på 340 meters höjd i perfekt västlig och sydvästlig exponering. Här är jordmånen extremt lerig och kalkrik med starka inslag av märgel på två meters djup. Briccolina var Enricos första vingård att helt konverteras till biodynamisk vinodling år 2015.  Druvor selekteras bort i tre omgångar över 45 dagar innan skörden för att möjliggöra skörd av enbart optimalt mogna druvor. Alla druvor skördas för hand, så sent på säsongen som möjligt. I vineriet avlägsnas stjälkar och kärnor och efterföljande maceration pågår enligt klassiskt snitt i 50-60 dagar (där hälften av vinet jäses med flytande skalkappa och hälften med sänkt skalkappa). Enrico avlägsnar kärnorna med hjälp av finmaskiga nät vilket möjliggör den långa macerationstiden utan att skapa bittra toner från kärnorna. Ingen temperaturkontroll äger rum under jäsningen som sker i öppna jäskar i ek med full malolaktisk jäsning. Enbart naturligt förekommande jäststammar används för att initiera jäsningen. Briccolina lagras i ekfat i 36 månader och därefter 16 månader på flaska innan det släpps på marknaden. Vinet klarifieras med hjälp av bentoitlera och är därmed godkänt för dig som är vegan.

The Wine Advoat: 93 poängPackaged in its distinctive bright blue label, this is the top-shelf release from Rivetto dal 1902. The 2014 Barolo Briccolina draws its fruit from nearby the winery in Serralunga d’Alba. This vineyard is characterized by typical calcareous marl soils, and these conditions lead to extra richness and concentration in the finished wines. Winemaking involves long maceration times lasting up to 60 days, and it concludes with 40 months of aging in 15-hectoliter oak casks. This 2,000-bottle release shows slightly evolved aromas with dried berry, pressed violets, campfire ash and iron ore. The mouthfeel is slender, lean and typical of this cool vintage that generally produced fragile wines. Enrico Rivetto is one of the friendliest and most gregarious winemakers in Langa. His estate enjoys commanding views over the Serralunga d’Alba castle. His estate is certified biodynamic (with Demeter) since 2019 and organic since 2017.”

Doft

2014 Barolo Briccolina har en begynnande mognad men ännu ung rödfruktig och intensivt kryddig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon, lakrits och viol.

Smak

I smaken har vinet en komplex och intensiv arombild med den rödkryddia tonen som genomgående nerv. Tanninerna är finstämda och greppiga, syran frisk och balansen är i topp. En mycket lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2040

Mat

Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Tips

Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna 2-3 timmar i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner