Så här beställer du vin

2014 Barolo Gramolere (73409) – Fratelli Alessandria

559,00 kr

Fratelli Alessandria Barolo Gramolere 2014 är en vingårdsbetecknad barolo av hög kvalitet och ljuvlig karaktär. Mycket matvänligt och lagringsdugligt!

 

Beställ här

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Gramolere är en cru-vingård i Monforte d’Alba beläget mellan Gavarini och Bussia. Vingården har sydlig exponering, ligger 400 meter över havet och har över 40 år gamla vinrankor. Viner från Monforte utmärker sig ofta med  sin fantastiska struktur. Vingården Gramolere har en jordmån bestående av sandig kalksten och vinerna kännetecknas av delikata och fräscha örttoner och lagringsduglig komplexitet.

Druvorna till 2014 Barolo Gramolere plockades för hand i oktober och fick jäsa och macerera i ståltank två veckor vid en temperatur på 28- 30 grader. Vinet lagrades sedan  i tre år på slavonska fat om 20-40 hektoliter, sedan två månader på ståltank och sedan minst sex månader på flaska. Vinet buteljerades i början av våren 2018.

Doft

Mycket ung men redan komplex och harmonisk doft av mogna, röda bär, örter, stenig mineral, blå och lila blommor, tryffel och tjära.

Smak

Elegant, stram och nyanserad smak och en fräsch, härlig syra möter upp doftens fina aromer. Vinet är mycket ungt men bjuder redan på en imponerande komplexitet. Strama, matvänliga tanniner och en mycket lång eftersmak.  Vinner på lagring.

Lagring

Bäst 2020-2040.

Mat

Det här är ett fantastiskt matvin i det elegantare slaget. Vinets komplexa karaktär och strama tanniner lämpar sig väl till en fin köttbit med feta tillbehör, helst från skogen (vilt och svamp). Fram med grädde, ost och tryffel!  Undvik helst söta tillbehör. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är även några exempel på enklare rätter som passar utmärkt till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner