Så här beställer du vin

2014 Barolo Millenovecento48 (71104)- Josetta Saffirio

599,00 kr

2014 Barolo Riserva Millenovecento48 är ett vingårdsunikt vin från Josetta Saffirio. Vinet har en elegant och fyllig smak av solvarma jordgubbar, röda bär, salvia, undervegetation, tobak och vanilj. En frisk syra i kombination med tydliga tanniner och lång eftersmak.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första barolo-vinet med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med stor hängivenhet driver hon vingården och har successivt ökat produktionen från 1000 flaskor till 10 000 flaskor.

2014 Barolo Millenovecento48 kommer från en vingård som planterades 1948. Sedan 2007 har Josetta Saffirio valt att vinifiera druvorna från den här vingården separat eftersom åldern på vinstockarna och vingårdens läge och jordmån ger frukt som har potential att ge fantastiska och unika viner. Därför vill man låta druvorna härifrån lysa på egen hand i ett vin unikt för just den här vingården. Vinstockarnas rötter har hunnit etablera sig djupt ner i marken vilket ger en unik koncentration och karaktär. Samtidigt är avkastningen på dessa äldre vinrankor lägre vilket gör att vinet endast görs i en begränsad upplaga.  Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas försiktigt. Musten jäser i temperaturkontrollerade kärl vid ca 32 grader C.  Vinet genomgick 10 dagars maceration. Efter den maloloaktiska jäsningen lades vinet på en blanding av nya och använda ekfat under 24 månader.  Därefter vilade vinet i betongkärl i ytterligare 24 månader, buteljerades och har därefter vilat ytterligare ett år på flaska. Cirka 1000 flaskor produceras.

Doft

Intensiv doft av jordgubbar, björnbär, mogna plommon, rostade hasselnötter, sötlakrits, tobak och vanilj.

Smak

Elegant och fyllig smak av solvarma jordgubbar, röda bär, salvia, undervegetation, tobak och vanilj. Fattoner väl integrerade i frukten. En frisk syra i kombination med tydliga tanniner och lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Dela med dina vänner