2014 Bourgogne Pinot Noir (nr 75883) – Robert Groffier
300,00 kr
SLUTSÅLD!
Bourgogne Pinot Noir från Robert Groffier har en fantastiskt ren Pinot-karaktär med en nästan parfymerad doft, otroligt hög kvalitet för ett instegsvin!
Domaine Robert Groffier sålde tidigare sina viner till olika negocianter men 1972 så bestämde de sig för att börja sälja sina viner under eget namn. Nu, 40 år senare, kan vi konstatera att detta var helt rätt tänkt då de idag är ansedd som en av de bästa producenterna i Cote d’Or.
Domänen består av 7 hektar vingårdar, alla med yppersta läge och kvalitet, bland annat Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze. Det som karaktäriserar stilen hos Groffier är den otroligt rena Pinot-karaktären med en nästan parfymerad doft som ramar in de eleganta vinerna. Detta gör att man ofta kan dricka dem unga men de åldras också otroligt bra. I samband med vårt besök hos Groffier har vi flera gånger haft glädjen att få avnjuta gamla godingar i deras privata källare. Senast en Bonnes Mares från 1979 som var rent magisk!
Bourgonge Pinot Noir räknas som Groffiers instegsvin men är så bra att Nicolas Groffier egentligen inte ville sälja det, det var enligt honom alldeles för liten kvalitets- och stilskillnad mot de högre klassificerade vinerna. Druvorna till det här vinet kommer från vingårdslotter med gamla stockar i Morey-Saint-Denis och Vougeot. Årgång 2014 visar upp en härlig fräschör och finess samtidigt som det finns en fin koncentration i frukten.
Doft
En djup, finstämd och parfymerad doft av mörka körsbär, nästan blåbärstoner och en fin blommighet.
Smak
Torr, härlig och elegant smak med inslag av röda och mörka bär, blommor och en fräsch citrusliknande ton. Medelfylligt och finstämt med silkiga tanniner och en lång, fin eftersmak.
Lagring
Bäst 2016-2020
Mat
Perfekt till ljust kött, såsom kalv eller fläsk, vilda fåglar samt till lite fetare fisk som lax eller tonfisk.
Tips
Låt gärna vinet lufta i karaff en halvtimme innan servering. Vi rekommenderar att vinet serveras vid runt 17-18℃, vilket man får till genom att öppna vinet och därefter ställa in flaskan en kvart i kylskåpet.