2014 Chambolle-Musigny 1er Cru (nr 92051) – Comte Georges de Vogüé
1.579,00 kr
SLUTSÅLD
Mycket koncentrerat och elegant vin. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en väl balanserad fruktsötma.
Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo.
Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 ha varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80% av hela vingården!
Trots att domänen har odlingar på flera Premier cru-lägen finns det ingen must från dessa i deras Premier cru-vin. Det är istället druvor från Musigny som ännu inte uppnått rätt ålder utan vinifieras som Premier cru istället. Domänen kallar vinet för en ”Musigny i kortbyxor” och den första årgången presenterades 1995. Första halvan av 2014 var det kallt och blött i Bourgogne med stora hagelstormar, vilka förstörde många druvor. En varm, solig sensommar och höst resulterade dock i att de kvarvarande druvorna som skördades var av mycket hög kvalitet. Årgången räknas för röda viner in bland topp tre under 2000-talet. 94 poäng (=) och omdömet “Världsklassvin” i DinaViner Professional Edition 2017-03.
Doft
Doften är mycket elegant och komplex trots sin unga ålder. Inslag av mogna svarta vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft.
Smak
Mycket koncentrerat och elegant. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.
Lagring
Bäst 2020-2032
Mat
Prova till kyckling eller ljusa kötträtter, gärna med svamp, vinbaserade såser och sidfläsk. Eller varför inte till en bit kittost?
Tips
Lufta en halvtimme i karaff före servering. Servera vid ca 18ºC.