2014 Chambolle-Musigny (nr 92055) – Comte Georges de Vogüé
986,00 kr
SLUTSÅLD
2014 Chambolle-Musigny är ett mycket koncentrerat och elegant vin med dofter av vildhallon, jordgubbar, blodapelsin, rosor och mineral.
Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo.
Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 ha varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80 % av hela vingården!
Chambolle-Musigny är domänens village-vin med druvor huvudsakligen från de 1,8 ha stora odlingarna väster om byn, men innehåller även en liten del druvor från två 1er cru-lägen. Rankorna växer i kalkstensjord med en medelålder av strax under 30 år. ÅFörsta halvan av 2014 var det kallt och blött i Bourgogne med stora hagelstormar, vilka förstörde många druvor. En varm, solig sensommar och höst resulterade dock i att de kvarvarande druvorna som skördades var av mycket hög kvalitet. Årgången räknas för röda viner in bland topp tre under 2000-talet. 93 poäng (=) och omdömet “Världsklassvin” i DinaViner Professional Edition 2017-03.
Doft
Doften är mycket elegant och komplex trots sin unga ålder. Inslag av vildhallon, jordgubbar, blodapelsin, rosor och mineral. Härligt fruktig, koncentrerad och komplex doft.
Smak
Mycket koncentrerat och elegant. Inslag av mogna röda bär, rosa grapefrukt, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig fruktsötma, väl balanserad med den fina syran.
Lagring
Bäst 2018-2030
Mat
Prova till kyckling eller ljusa kötträtter, gärna med svamp, vinbaserade såser och sidfläsk. Eller varför inte till en bit kittost?
Tips
Lufta en halvtimme i karaff före servering. Servera vid 17-18ºC.