2014 Gevrey-Chambertin (nr 92060) – Trapet Père & Fils
447,00 kr
SLUTSÅLD
Gevrey-Chambertin från Trapet är ett smakrikt, kryddigt och nyanserat vin med inslag av jordgubbar, blåbär, björnbär och en väl integrerad fatkaraktär.
Domaine Trapet är en av de klassiska producenterna i Gevrey Chambertin. Man producerar idag allt från Marsannay till Chambertin Grand Cru. Sonen Jean-Louis har lyft kvalitetsnivån ytterligare bl a genom att sluta filtrera sina viner, större andel ny ek, samt minutiöst underhåll av vingårdarna. Domaine Trapet räknas idag till en av de absolut främsta producenterna i området.
Trapets Gevrey-Chambertin är gjord på druvor från kommunvingårdar i mycket bra lägen så som Deree, Champerrier, Petite Jouise och Clos de Combe. 2013 var ett utmanande år i Bourgogne med hagelskurar som förstörde upp till 50% av skörden på sina ställen. De druvor som var kvar fick dock all kraft och energi, och har gett mycket koncentrerade viner med både djup och komplexitet.
Trapet odlar sina druvor helt biodynamiskt, de plockas för hand och sorteras mycket noggrant. Vinet jäser i öppna fat med 30% stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter har vinet lagrats i små franska ekfat där 30-75% är nya beroende på årgång. Årgång 2014 är en ypperlig prestation av denna domaine med viner gjorda i klassisk stil med bra koncentration, ren frukt och lång lagringspotential. Neil Martin hos Robert Parker ger vinet 90 poäng!
Doft
Nyanserad, fruktdriven doft med rostad fatkaraktär, inslag av jordgubbar, blåbär och björnbär.
Smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med rostad fatkaraktär, inslag av röda och mörka bär, eleganta syror och mjuka tanniner.
Lagring
Bäst 2018-2028
Mat
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.
Tips
Serveras vid 17-18°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.