2014 Gevrey-Chambertin (nr 99605) – Robert Groffier
598,00 kr
SLUTSÅLD!
Gevrey-Chambertin från Robert Groffier är ett förföriskt kryddigt och parfymerat vin med toner av mogna röda körsbär, mineraler samt en fin ekfatskaraktär.
Domaine Robert Groffier sålde tidigare sina viner till olika negocianter men 1972 så bestämde de sig för att börja sälja sina viner under eget namn. Nu, 40 år senare, kan vi konstatera att detta var helt rätt tänkt då de idag är ansedd som en av de bästa producenterna i Cote d’Or.
Domänen består av 7 hektar vingårdar, alla med yppersta läge och kvalitet, bland annat Chambolle-Musigny, Bonnes Mares och Chambertin Clos de Béze. Det som karaktäriserar stilen hos Groffier är den otroligt rena Pinot-karaktären med en nästan parfymerad doft som ramar in de eleganta vinerna. Detta gör att man ofta kan dricka dem unga men de åldras också otroligt bra. I samband med vårt besök hos Groffier har vi flera gånger haft glädjen att få avnjuta gamla godingar i deras privata källare.
Detta vin kommer från Gevrey-Chambertin som ligger i Côte-de-Nuits i norra Bourgogne. Jordmånen består till stor del av kalk vilket ger den speciella smaken till detta Gevrey-vin. 2014 är en väldigt fin årgång som gett klassiska Bourgogne-viner. Det var lite varmare väder vilket gav mogna druvor och balanserade viner. För första gången på flera år var volymen någorlunda normal, trots att flera byar drabbades av hagelstormar i juni månad.
Doft
En förföriskt kryddig och parfymerad doft av mogna röda bär, fina mineraler samt en lätt ekfatston.
Smak
Torr, härlig och elegant smak med inslag av röda körsbär, kryddor, mineraler och en krämig ekfatskaraktär. Fin struktur och lång eftersmak.
Lagring
Bäst 2018-2028
Mat
Passar till ljust kött, såsom kalv, fläsk men även lite fetare fisk som lax eller tonfisk. Perfekt till anka!
Tips
Kan drickas redan nu med 2-3 timmars luftning i karaff. Vi rekommenderar att vinet serveras vid runt 17-18 grader.